iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Για συνωμοσία εναντίον
των ΗΠΑ διώκεται
ο Ντόναλντ Τραμπ


Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορήθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον για συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους», συνωμοσία για την παρακώλυση επίσημης διαδικασίας, παρεμπόδιση και απόπειρα παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας [σ.σ. την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου 2021] και συνωμοσία κατά των δικαιωμάτων.

Νωρίτερα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι αναμένει να κατηγορηθεί απόψε κάνοντας λόγο για «άλλο ένα ψεύτικο κατηγορητήριο» και απόπειρα παρέμβασης στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2024, υπό την ηγεσία ενός «εξοργισμένου» εισαγγελέα.
«Μαθαίνω ότι ο διαταραγμένος Τζακ Σμιθ, προκειμένου να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2024, θα δημοσιεύσει ένα ακόμη ψεύτικο κατηγορητήριο για τον αγαπημένο σας πρόεδρο, εμένα», είχε γράψει ο Τραμπ.
Οι κατηγορίες σηματοδοτούν την άνευ προηγουμένου τρίτη ποινική δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου από τότε που ανακοίνωσε την τελευταία του υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2024. Κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ, νυν ή πρώην, δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ποινικές διώξεις.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο οποίος επέβλεψε επίσης μια ξεχωριστή έρευνα για τη διατήρηση απόρρητων εγγράφων από τον Τραμπ στο θέρετρό του Μαρ-α-Λάγκο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021. Ο Τραμπ αντιμετωπίζει 37 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση απόρρητων εγγράφων και συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021.