iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Παραδόθηκε στις φλόγες
το νησί Μάουι
στη Χαβάη


Κρανίου τόπος το νησί Μάουι της Χαβάης από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην πόλη Λαχάινα και επεκτάθηκε λόγω των θυελλωδών ανέμων σε ολόκληρη την περιοχή.

Άνθρωποι που βρίσκονταν στο νησί αναγκάστηκαν να βουτήξουν στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, προκειμένου να γλιτώσουν από τις φλόγες, έως ότου να διασωθούν. Το νησί να έχει μετατραπεί σε πύρινη κόλαση. Οι φλόγες  και οι πυκνοί, μαύροι καπνοί κάλυψαν γρήγορα μια τεράστια έκταση του νησιού Μάουι οι οποίες επεκτάθηκαν από τον άνεμο, ανακοίνωσαν οι αρχές. Η ακτοφυλακή δήλωσε στο CBS News ότι διέσωσε δώδεκα ανθρώπους στην πόλη Λαχάινα, οι οποίοι βούτηξαν στο νερό για να βρουν καταφύγιο.
Η πυρκαγιά έκαψε πολλές υποδομές, ενώ οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενώ διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε πολλές κοινότητες, καθώς οι πυροσβέστες έδιναν μάχη για να προσεγγίσουν ορισμένες περιοχές αποκλεισμένες από πεσμένα δέντρα. Πολλοί κάτοικοι και τουρίστες ανέφεραν ότι δυσκολεύτηκαν να αποδράσουν από τη φωτιά λόγω του μποτιλιαρίσματος των αυτοκινήτων, αλλά και λόγω της έλλειψης ορατότητας από τους καπνούς.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι ο τυφώνας «Ντόρα», ένας ισχυρός τυφώνας κατηγορίας 4, που περνούσε νότια της νησιωτικής αλυσίδας σε ασφαλή απόσταση εκατοντάδων μιλίων ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τις ριπές ταχύτητας των ανέμων που έφταναν ως και 80 μίλια/ώρα.
Οι Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη οποία βρισκόταν η περιοχή. Η ειδοποίηση αφορούσε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης για «ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς ως αποτέλεσμα της χαμηλής υγρασίας, του ισχυρού ανέμου και της ξερής βλάστησης».
Λόγω των ριπών του ανέμου, τα ελικόπτερα δεν ήταν σε θέση να ρίξουν νερό στις πυρκαγιές ούτε να υπολογίσουν με ακρίβεια το μέγεθος της φωτιάς.