iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Απεβίωσε ο εμβληματικός
Βρετανός παρουσιαστής
Μάικλ Πάρκινσον


Σε δήλωση που έγινε στο BBC, η οικογένειά του ανακοίνωσε: «Μετά από μια σύντομη περίοδο ασθένειας, ο Μάικλ Πάρκινσον έφυγε ειρηνικά από τη ζωή στην άνεση του σπιτιού του, περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του. Η οικογένεια παρακαλεί για την προστασία της ιδιωτικής ζωής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους».

Κατά τη διάρκεια μιας αξιοσημείωτης καριέρας που διήρκεσε επτά δεκαετίες, ο Βρετανός κόσμησε τις οθόνες του Ηνωμένου Βασιλείου, μαγεύοντας το κοινό με τη διαρκή παρουσία του. Το περίφημο talk show του φιλοξένησε μια σειρά από παγκόσμιες προσωπικότητες, από τον Μοχάμεντ Άλι, τον Έλτον Τζον και τη Μαντόνα μέχρι την Έλεν Μίρεν, τον Τομ Κρουζ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.
Ο γενικός διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβι, τον αποκάλεσε «μαέστρο του talk show», πιστώνοντας στον Πάρκινσον ότι διαμόρφωσε το πρότυπο για τους επόμενους οικοδεσπότες και τα προγράμματα. Ο Ντέιβι σημείωσε: «Ασχολήθηκε με τους σημαντικότερους αστέρες του 20ού αιώνα, γοητεύοντας το κοινό με την ιδιαίτερη προσέγγισή του στις ερωτήσεις και τις ικανότητές του να ακούει με επιδεξιότητα».
 
Ο Τιμ Ντέιβι συνέχισε, εγκωμιάζοντας τον Πάρκινσον ως «πραγματικά μοναδικό στο είδος του, έναν εξαιρετικό ραδιοτηλεοπτικό και δημοσιογράφο του οποίου η απουσία θα είναι βαθιά αισθητή».
Γεννημένος το 1935 κοντά στο Μπάρνσλεϊ, ο Πάρκινσον ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος σε τοπικές εφημερίδες πριν ανέβει στην Daily Express στο Λονδίνο. Τολμώντας να ασχοληθεί με την τηλεόραση κατά τη δεκαετία του 1960, ξεκίνησε την πορεία του ως δημοσιογράφος και παρουσιαστής στην εκπομπή Twenty-Four Hours του BBC One.
Κερδίζοντας την ομώνυμη εκπομπή του, «Parkinson» το 1971, το πρόγραμμα διήρκεσε αρχικά 11 χρόνια, ενώ ακολούθησε μια αναβίωση από το 1998 έως το 2007, με μια μετάβαση στο ITV στα μέσα της διαδρομής. Παράλληλα, ανέλαβε διάφορες άλλες αποστολές φιλοξενίας.
Ο Πάρκινσον χάραξε το όνομά του στην ιστορία με συνεντεύξεις που φώτισαν το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, άλλοτε ξεσηκώνοντας αντιπαραθέσεις και άλλοτε φέρνοντας στο φως βαθιές αποκαλύψεις από τους φωστήρες της εποχή
Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, ο Πάρκινσον συνομίλησε με περίπου 2.000 διασημότητες. Μεταξύ αυτών με τους οποίους συνομίλησε ήταν ο Ίαν ΜακΚέλεν, ο Πίτερ Σέλερς, ο Mπίλι Κόνολι, ο Τζορτζ Μάικλ και ο Τομ Χανκς.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκπομπής του το 2007, ο Πάρκινσον συγκινήθηκε μέχρι δακρύων, καθώς τον χειροκροτούσαν όρθιοι. Την επόμενη χρονιά, η βασίλισσα Ελισάβετ Β' του απένειμε τον τίτλο του ιππότη. Ακόμα και μετά, επέμεινε στις αναζητήσεις του, συμβάλλοντας στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ενώ συνέχισε να γράφει.