iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 07 Μαΐου 2024

ISW: Ο Πούτιν
κατέρριψε το τζετ
με τον Πριγκόζιν


Στον Βλαντίμιρ Πούτιν χρεώνει ανοικτά το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, τη συντριβή του τζετ που μετέφερε τον Πριγκόζιν και άλλα επιφανή στελέχη της Wagner.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ISW, η εντολή του Ρώσου προέδρου προς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να καταρρίψει το αεροπλάνο του ηγέτη της Wagner, αποτελεί πράξη εκδίκησης για τον εξευτελισμό που προκάλεσε σε αυτόν και στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας η απόπειρα ένοπλης εξέγερσης της παραστρατιωτικής οργάνωσης στις 24 Ιουνίου.

«Η εντολή του Πούτιν προς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να καταρρίψει το αεροπλάνο του Πριγκόζιν είναι πιθανότατα μια δημόσια προσπάθεια αποκατάστασης της κυριαρχίας του και εκδίκησης για την ταπείνωση που προκλήθηκε στον Ρώσο πρόεδρο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την απόπειρα ένοπλης εξέγερσης της Wagner στις 24 Ιουνίου», αναφέρει το Ινστιτούτο.
Ο Πούτιν λέγεται ότι παρακολούθησε μια δημόσια συναυλία για τον εορτασμό της 80ής επετείου της μάχης του Κουρσκ «την ώρα που το αεροπλάνο του Πριγκόζιν καταρρίφθηκε από τη ρωσική αεράμυνα».

«Η παρουσία του Πούτιν στη συναυλία, που μεταδιδόταν τηλεοπτικά, επανέφερε μνήμες της σοβιετικής κρατικής τηλεόρασης που έδειχνε τη Λίμνη των Κύκνων τον Αύγουστο του 1991, όταν κατέρρεε η Σοβιετική Ένωση», προσθέτουν οι εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου.