iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Γύρω στις 4 το
απόγευμα θα βγούνε
τα επόμενα παιδιά


Σε εξέλιξη η δεύτερη φάση της επιχείρησης για την απομάκρυνση των 8 παιδιών και του προπονητή τους που παραμένουν μέσα στο σπήλαιο στην Ταιλάνδη μετά την απομάκρυνση των πρώτων τεσσάρων αγοριών την Κυριακή.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ναυτικού της Ταϊλάνδης που επικαλείται το CNN στην επιχείρηση συμμετέχει η ίδια ομάδα των δυτών - με μικρές προσθαφαιρέσεις - που εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία την πρώτη φάση της διάσωσης.

«Όλα τα στοιχεία είναι το ίδιο καλά με την Κυριακή. Το επίπεδο του νερού δεν μας ανησυχεί. Η βροχή που έπεσε χθες δεν επηρέασε τα ύψη νερού μέσα στο σπήλαιο» υποστήριξε ο επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων Narongsak Osatanakorn.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ξεκαθαρίστηκε ότι πρώτα θα βγουν από το σπήλαιο «τα παιδιά που είναι πιο έτοιμα». Κατά την εκτίμηση των διασωστών το πρώτο παιδί αναμένεται να βγει σήμερα κάπου μεταξύ 15:30 και 16:30 (ώρα Ελλάδο

Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την πρώτη επιχείρηση διάσωσης των τεσσάρων παιδιών. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί, τοπική ώρα. Δέκα δύτες ξεκίνησε το ταξίδι των 3,2 χιλιομέτρων μέχρι το σημείο που είχαν εγκλωβιστεί τα παιδιά και ο προπονητής. Το απόγευμα ενισχύθηκαν με άλλους τρεις δύτες και ένα συνεργείο διάσωσης, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα δίκτυο από σκοινιά, τα οποία θα χρησίμευσαν για τη μεταφορά των παιδιών.

Το πλέον αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ο σχεδιασμός που έγινε για τον εξοπλισμό των παιδιών. Κάθε παιδί θα φορούσε μία μάσκα κατάδυσης, κράνος, στολή κατάδυσης και μπότες. Κάθε παιδί συνοδευόταν από δύο δύτες. Ο πρώτος είχε επωμιστεί την ευθύνη να κρατά την μπουκάλα οξυγόνου με το οποίο ανέπνεε το κάθε παιδί. Ο δύτης καθοδηγούσε το παιδί μέσω ενός στατικού σκοινιού οκτώ χιλιοστών. Ακολούθως, κάθε παιδί παραλήφθηκε από έναν άλλον δύτη, ο οποίος το συνόδευσε μέχρι την έξοδο