iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Τρόμος στη Γαλλία
από την ''εισβολή''
των κοριών


Επτά σχολεία αναγκάστηκε να κλείσει η κυβέρνηση στη Γαλλία λόγω εισβολής κοριών προκειμένου να γίνει απεντόμωση στους χώρους τους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5 «κοριοί εντοπίστηκαν σε 17, νομίζω, σχολεία και αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει επτά εξ αυτών γι’ αυτό το λόγο».

Ένα εξ' αυτών ήταν το λύκειο Elisa-Lemonnier, στο 12ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Το υπουργείο Παιδείας είχε πει νωρίτερα ότι λόγω των αηδιαστικών ζωυφίων έκλεισαν πέντε σχολεία, όπου φοιτούν συνολικά 1.500 μαθητές, ενώ εντός της εβδομάδας οι Αρχές είχαν κλείσει δύο σχολεία στη Μασαλία και στη Βιλφράνς συρ Σαόν, κοντά στη Λυών της νοτιοανατολικής Γαλλίας.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει κάνει σειρά συσκέψεων τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την επέλαση των κοριών σε μια περίοδο που η χώρα φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.
Οι υπουργοί φοβούνται ότι με την έκταση που έχει πάρει το θέμα των κοριών πλήττεται η εικόνα του Παρισιού και πιθανώς και η τουριστική κίνηση.

«Έχουμε κάπου 60.000 σχολεία [στη Γαλλία] και μιλούμε για λίγα εδώ, αλλά είναι αλήθεια ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Χρειάζεται άμεση αντίδραση, ώστε να καθαρίζονται τα σχολεία εντός 24 ωρών», είπε ο Ατάλ. Και πρόσθεσε ότι έχει εγκριθεί κατάλογος εταιρειών απεντόμωσης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και περιφερειακές υγειονομικές Αρχές ώστε οι διευθύνσεις των σχολείων να μπορούν να αποτανθούν σε αυτές για να επέμβουν πολύ γρήγορα.
Το ένα δέκατο όλων των γαλλικών νοικοκυριών πιστεύεται ότι είχαν πρόβλημα με κοριούς τα τελευταία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται συχνές, κοστοβόρες απεντομώσεις.