iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Πλανήτης ώρα μηδέν
Το Ισραήλ κήρυξε
πόλεμο στη Χαμάς


Η ισραηλινή κυβέρνηση κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς, δημιουργώντας το έδαφος για μια μαζική απάντηση κατά της ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ήδη το Σάββατο ότι η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο, αλλά αυτή η δήλωση ήταν ρητορική. Η κίνηση της Κυριακής από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο είναι μια επίσημη απόφαση, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου από το Κογκρέσο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κήρυξη πολέμου ελήφθη σύμφωνα με το άρθρο 40 του βασικού νόμου του Ισραήλ, ανέφερε το γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το Ισραήλ δεν έχει γραπτό σύνταγμα, αλλά οι 13 Βασικοί του Νόμοι έχουν παρόμοια λειτουργία.

Ο Νετανιάχου είπε πριν από τη δήλωση της Κυριακής ότι το Ισραήλ «θα πάρει ισχυρή εκδίκηση» για την επίθεση από Παλαιστίνιους μαχητές, ενώ ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της χώρας που είναι υπεύθυνος για δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη δήλωσε μετά τις επιθέσεις ότι η Χαμάς «άνοιξε τις πύλες της κόλασης». Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 300 ανθρώπους.
Οι ΗΠΑ δεν μένουν αμέτοχες και τονίζεται διά στόματος του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη, Άντονι Μπλίνκεν, ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να ανακοινώσουν πρόσθετη βοήθεια στο Ισραήλ ακόμα και σήμερα.

«Εξετάζουμε συγκεκριμένα πρόσθετα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι Ισραηλινοί. Νομίζω ότι είναι πιθανό να ακούσετε περισσότερα για αυτό αργότερα σήμερα» δήλωσε ο Μπλίνκεν στην εκπομπή «State of the Union», του CNN.

Ο Μπλίνκεν επισήμανε ότι η κατεύθυνση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι «να διασφαλίσει ότι παρέχουμε στο Ισραήλ όλα όσα χρειάζεται αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Χαμάς».

Ο Μπλίνκεν είπε, επίσης, στο CNN ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει αναφορές για αγνοούμενους και νεκρούς Αμερικανούς και η διοίκηση «εργάζεται υπερωρίες» για να επαληθεύσει τις πληροφορίες.