iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Το Ισραήλ διέταξε 1 εκ.
Παλαιστινίους να
φύγουν από τη Γάζα


Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως 1.000.000 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε. Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Καθημερινά νέες δυνάμεις από το Ισραήλ καταφτάνουν στο μέτωπο, περικυκλώνοντας τη Γάζα, ενώ το πυροβολικό και η αεροπορία συνεχίζουν να σφυροκοπούν την πολιορκημένη λωρίδα γης. Ο βομβαρδισμός -και για ψυχολογικούς λόγους- είναι ανελέητος. Βλήματα εκτοξεύονται ανά 30 δευτερόλεπτα, καθώς τα πυροβόλα των 155 χιλιοστών έχουν πάρει θέση στους αγρούς, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων το ένα από το άλλο. Επίσης, άρματα και ελικόπτερα έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων.