iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 07 Μαΐου 2024

20χρονος Τσετσένος σε
λύκειο της Γαλλίας
σκότωσε έναν καθηγητή


Συναγερμός στη βόρεια Γαλλία, καθώς ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι σκότωσε έναν καθηγητή και τραυμάτισε άλλους τουλάχιστον δύο ανθρώπους στο Λύκειο Gambetta της πόλης Αράς. Στο σημείο μετέβη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Κατά πληροφορίες του BFMTV, ο δράστης, ηλικίας περίπου 20 ετών, με καταγωγή από την Τσετσενία, ήταν καταγεγραμμένος στα αρχεία της Αστυνομίας ως «πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια», ενώ την ώρα της επίθεσης, φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Ο νεκρός καθηγητής δίδασκε λογοτεχνία, ενώ από τους άλλους δύο τραυματίες (ένας εκπαιδευτικός και ένας φύλακας), ο ένας βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Δεν φέρεται να υπάρχει μαθητής μεταξύ των τραυματιών. 
Ο δράστης, ο οποίος φέρεται να είναι απόφοιτος του Λυκείου, στο οποίο έσπειρε σήμερα τον θάνατο και τον τρόμο, συνελήφθη, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν.
 
Φάκελο για την υπόθεση άνοιξε η το γραφείο του Εισαγγελία της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Γαλλίας, για τις κατηγορίες της «δολοφονίας σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση», της «απόπειρας δολοφονίας σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση» και της «τρομοκρατικής εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την προετοιμασία εγκλημάτων που θα επιφέρουν βλάβες σε πρόσωπα».
Η πόλη Αράς βρίσκεται στη βόρεια Γαλλία στην περιοχή  Ω-ντε-Φρανς, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Πα-ντε-Καλαί, 162 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού. 
Η σημερινή επίθεση πραγματοποιήθηκε σχεδόν ακριβώς τρία χρόνια μετά την δολοφονία του Σαμιέλ Πατί, του 47χρονου καθηγητή που αποκεφαλίσθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020 κοντά στο σχολείο του στο Κονφλάν-Σεντ Ονορίν στην περιφέρεια του Παρισιού δέκα ημέρες αφού έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ στο πλαίσιο μαθήματος με θέμα την ελευθερία της έκφρασης. Ο 18χρονος δολοφόνος, Ρώσος πρόσφυγας τσετσενικής καταγωγής, σκοτώθηκε από την αστυνομία.
gallia_sxoleio_mak