iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Ένας 35χρονος γιός
μεγιστάνα εξελέγη
πρόεδρος του Ισημερινού


Στα 35 του χρόνια, ο Ντανιέλ Νομπόα, γιος του δισεκατομμυριούχου Άλβαρο Νομπόα, έγινε ο νεότερος πρόεδρος που εκλέγεται στην ιστορία του Ισημερινού, κερδίζοντας τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με το 52,3% των ψήφων.

Ο Νομπόα υποσχέθηκε να πιάσει «αμέσως δουλειά» για να ξαναφέρει «την ειρήνη» στη χώρα που σπαράσσεται από τη βία των συμμοριών επιδιδόμενων πάνω απ’ όλα στη διακίνηση ναρκωτικών.

Η αντίπαλός του, η 45χρονη δικηγόρος Λουίσα Γκονσάλες, πολιτική κληρονόμος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), έλαβε το 47,7% των ψήφων και αναγνώρισε την ήττα της πριν καν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, απευθύνοντας «ειλικρινή» συγχαρητήρια στον νικητή. Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο τόνισε πως η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά υψηλή, έφθασε το 82,33%.

Ο κ. Νομπόα, με σπουδές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, πραγματώνει τη φιλοδοξία του πατέρα του, πέντε φορές ατυχήσαντα υποψήφιου για το ανώτατο κρατικό αξίωμα, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών του 2006, όταν είχε ηττηθεί από τον κ. Κορέα. Μεγάλωσε ζώντας τις εκστρατείες του. Εγκατέλειψε θέση στην οικογενειακή επιχείρηση όταν εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2021.

Όπως επαναλάμβανε ασταμάτητα στην εκστρατεία του, υποσχέθηκε για ακόμη μια φορά να «ξαναφέρει την ειρήνη» στη χώρα, να δώσει «παιδεία», «δουλειές σε πολλούς που τις ζητούν», γαλήνη «στις οικογένειες που δεν μπορούν να βγουν στον δρόμο».

 

Το πρόγραμμά του, 76 σελίδων, έχει τέσσερις πτυχές, «κοινωνική, οικονομική, θεσμική και περιβαλλοντική» και θεμέλιο «στρατηγική» για την καταπολέμηση των «βαθύτερων αιτίων της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλών επιπέδων εγκληματικότητας», φαινομένων που συνδέονται, όπως το βλέπει.