iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Ασύλληπτος ο δράστης
του μακελειού
στις Βρυξέλλες


Ένα βίαιο μήνυμα ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο Τυνήσιος που σκότωσε τουλάχιστον δύο Σουηδούς τουρίστες και τραυμάτισε άλλον έναν στο κέντρο των Βρυξελλών.
Ο ένοπλος μάλιστα φέρεται να φώναξε «Allahu Akbar» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος) και διέφυγε με σκούτερ.
Ο ύποπτος τρομοκρατίας, έχει επίσημα ταυτοποιηθεί ως "Λασουέντ Αμπντεσλάμ" και πιστεύεται ότι είναι ένας 45χρονος Τυνήσιος υπήκοος που ζει στον δήμο Schaerbeek των Βρυξελλών, ο οποίος ριζοσπαστικοποιήθηκε και μοιραζόταν την υποστήριξη του εξτρεμισμού στο διαδίκτυο. 
Ο δράστης παραμένει ασύλληπτος, με τις Αρχές να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του, ισχυρίζεται σε βίντεο ότι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ υπερηφανευόταν ότι σκότωσε κακοποιούς. Όπως είπε, πυροβόλησε δύο άτομα «για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους» και να δείξει ότι «ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας».
«Το όνομά μου είναι Abdesalem Al Guilani και είμαι μαχητής του Αλλάχ. Είμαι από το Ισλαμικό Κράτος…», λέει στο βίντεο που ανέβασε.
Το επίπεδο συναγερμού στην πόλη των Βρυξελλών -και μόνο σε αυτή- είναι πλέον στην κατηγορία 4, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sudinfo, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το στάδιο King Baudouin, όπου διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας Βελγίου-Σουηδίας, έχουν επίσης ενισχυθεί. Η αναμέτρηση διακόπηκε, ενώ ζητήθηκε από τους θεατές να παραμείνουν στις θέσεις τους.