iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Εφιαλτικό σενάριο
για τον πόλεμο από
τον στρατηγό Πετρέους


Προβληματισμό για μια χερσαία στρατιωτική επίθεση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της CIA που υπηρέτησε και ως κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, Ντέιβιντ Πετρέους.

Ο Πετρέους, μιλώντας στο podcast «Power Play» του «Politico» εκτίμησε ότι μια χερσαία επίθεση θα διαρκούσε χρόνια και θα περιελάμβανε φρικτές μάχες.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι η συνέχιση της εκστρατείας βομβαρδισμού των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων «θα μπορούσε να γίνει Μογκαντίσου με στεροειδή πολύ γρήγορα». Ο Πετρέους αναφέρθηκε σε αυτό το σημείο στο περιστατικό του 1993, όταν τρία αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk καταρρίφθηκαν στην πρωτεύουσα της Σομαλίας. Τότε, είχαν γίνει αιματηρές μάχες μέσα στην πόλη, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις αγωνίζονταν να διασώσουν τους επιζώντες της συντριβής.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό, οι ισραηλινοί θα αντιμετώπιζαν μια τέτοια πραγματικότητα σε μέσα σε εχθρικό έδαφος, σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης.

«Αν (στη Χαμάς) είναι τόσο δημιουργικοί στην άμυνα όσο ήταν και σε αυτή τη φρικτή, βάρβαρη και ανείπωτη επίθεση, τότε θα δείτε βομβιστές αυτοκτονίας, θα δείτε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, θα υπάρξουν ενέδρες, παγίδες και το αστικό περιβάλλον, και πάλι, δεν θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο», ανέφερε.

Ο Πετρέους είπε ότι η προσωπική του εμπειρία από τη διοίκηση στρατών που συμμετείχαν σε βίαιες εκστρατείες αντιμετώπισης ανταρτών θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τις ισραηλινές δυνάμεις, εφόσον προχωρήσουν σε χερσαία εισβολή.
«Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ένα πιο δύσκολο σκηνικό από το συγκεκριμένο, και ήμουν αυτός που διοικούσε δυνάμεις σε μια σειρά από μεγάλες αστικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Πετρέους. «Δεν κερδίζεις αντιεξεγέρσεις σε ένα ή δύο χρόνια. Συνήθως χρειάζονται μια δεκαετία ή και περισσότερο, όπως είδαμε στο Ιράκ, όπως είδαμε στο Αφγανιστάν».
Ο πρώην αρχηγός του στρατού δήλωσε ότι το Ισραήλ χρειάζεται ένα σχέδιο για την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών, την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ενίσχυση της διακυβέρνησης στην περιοχή, μόλις θεωρήσει ότι η μάχη κατά της Χαμάς έχει κερδηθεί.