iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Ταξιδιωτική οδηγία
των ΗΠΑ στους
Αμερικανούς πολίτες


Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλώντας τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όλον τον κόσμο, λόγω των εντάσεων και των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν με αφορμή τον πολεμο στο Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνιστά σε όλους τους Αμερικανούς να είναι προσεκτικοί με κάθε συμβάν έντασης και βίας που μπορεί να τους αφορά. 
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει: «Λόγω της αυξημένης έντασης σε διάφορα σημεία σε όλο τον κόσμο και της πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Η Ουάσινγκτον καλεί τους Αμερικανούς να είναι σε εγρήγορση κυρίως σε τουριστικές περιοχές και να βρίσκονται σε επικοινωνία με τις προξενικές αρχές. Στη ταξιδιωτική οδηγία δεν προσδιορίζεται κάποια συγκεκριμένη χώρα ή τοποθεσία.
Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Όχθη, το Ιράν, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τυνησία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Στη Βηρυτό, η αστυνομία απώθησε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση τους διαδηλωτές που εκτόξευσαν αντικείμενα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει για κάθε χώρα του κόσμου χωριστές οδηγίες ενώ τις κατατάσσει σε τέσσερα επίπεδα. Η Ελλάδα είναι στο επίπεδο 1, το χαμηλότερο, γεγονός που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί καλούνται να τηρούν τα συνήθη μέτρα προστασίας («normal precautions»).
Παράλληλα το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε σήμερα ταχύτερες και πιο συντονισμένες επιστροφές παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, συνεργασία των 27 κρατών - μελών, στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκό συντονισμό για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων από εξτρεμιστές ισλαμιστές που βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα στην ΕΕ.

Οι 27 υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, ώστε στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία και κυρίως στο Βέλγιο, να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή γραμμή για ένα μείζον ζήτημα: την επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, όσων μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.