iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Πρώτη χαραμάδα
ελπίδας για ειρήνη
στη Μέση Ανατολή


Συνεχίζονται υπό άκρα μυστικότητα οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μερικού αριθμού ομήρων, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του OPEN.

Αξιωματούχοι του Κατάρ σε ανακοινώσεις τους υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στην ανακοίνωση της συμφωνίας, κάτι που θα ξέρουμε τις επόμενες ώρες.

«Το κίνημα έδωσε την απάντησή του στους αδελφούς από το Κατάρ και στους μεσολαβητές. Πλησιάζουμε στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, σε λακωνικό μήνυμά του στα αραβικά που εστάλη σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων από το γραφείο του. Από την πλευρά του το Ισραήλ πάντως έχει διαψεύσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν σε ερώτηση δημοσιογράφου αν «είναι κοντά συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων» της Χαμάς, απάντησε «πιστεύω».

Πηγές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών. Η μεταφορά τους θα γίνει κατά φάσεις, θα ανταλλάσσονται «δέκα» όμηροι με «τριάντα» φυλακισμένους καθημερινά, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και –πάνω απ’ όλα– να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κατά τις πηγές του AFP.