iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Βήμα ειρήνης με
απελευθέρωση
ομήρων εκατέρωθεν


Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο BBC, υποδηλώνει ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 12 ομήρων την ημέρα - που θα φτάσουν τους 50 - με αντάλλαγμα μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.
Σε άλλο σημείο, έχει αναφερθεί ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει έως και 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που έχει στην κατοχή του - με τις γυναίκες και τα παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρο και από τις δύο πλευρές.

Η πιθανή απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων εξηγεί γιατί συνεδριάζει απόψε και η ευρύτερη ισραηλινή κυβέρνηση - καθώς θα πρέπει να υπογράψει αυτό το σχέδιο.

Ο ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι όλα τα ισραηλινά σώματα ασφαλείας - οι IDF, η Mossad και η Shin Bet, ήταν υπέρ της συμφωνίας.

Ο αξιωματούχος είπε: «Εντός τεσσάρων ημερών, 50 άνθρωποι, Ισραηλινοί που είναι ζωντανοί θα απελευθερωθούν. Επιπλέον, ίσως η Χαμάς απελευθερώσει μονομερώς τους Ταϊλανδούς. Το πολύ να φτάσουν τα 80 άτομα».
Σύμφωνα με τη Haaretz, 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες 12 γυναίκες θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους που έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση προς έγκριση.

Περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τουλάχιστον 13 μητέρες που απήχθησαν μαζί τους από τη Χαμάς.