iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Γεννήθηκαν δύο
ρινοκεράκια από είδος
προς εξαφάνιση (video)


Ο Νοέμβριος ήταν ένας πολύ σημαντικός μήνας για την προστασία και τη διατήρηση των ρινόκερων, καθώς ήρθαν στον κόσμο δύο ιδιαίτερα σπάνια μωρά ρινοκεράκια, σε διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Ένα ανατολικό μαύρο ρινοκεράκι γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο στην Αγγλία, ενώ ένα ρινοκεράκι της Σουμάτρας γεννήθηκε σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής στην Ινδονησία. Και τα δύο υποείδη κινδυνεύουν από εξαφάνιση, κάτι που καθιστά την άφιξη των δύο μικρών ρινόκερων ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

Στις 12 Νοεμβρίου γεννήθηκε ένα θηλυκό ανατολικό μαύρο ρινοκεράκι, στον ζωολογικό κήπο Chester του Cheshire, μετά από μια εγκυμοσύνη που διήρκεσε 15 μήνες. Το προσωπικό του ζωολογικού κήπου περίμενε με ανυπομονησία τη γέννηση της μικρής. Αυτό που δεν περίμενε κανείς, ήταν ότι θα γεννιόταν μέρα μεσημέρι – κάτι ασυνήθιστο για το είδος – και ότι θα κατάφερναν, μάλιστα, να βιντεοσκοπήσουν τη γέννα.

Η διευθύντρια της ομάδας για τους ρινόκερους Emma Evison δήλωσε σε συνέντευξη τύπου: “Περιμέναμε με ανυπομονησία αυτή τη γέννηση για 15 ολόκληρους μήνες και, καθώς είναι σχετικά ασυνήθιστο για έναν ρινόκερο να γεννά μέσα στην ημέρα, πραγματικά δεν περιμέναμε να συμβεί ακριβώς μπροστά μας ενώ κάναμε τις δουλειές μας. Το ότι μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε το μωρό να έρχεται με ασφάλεια στον κόσμο, μπροστά στα ίδια μας τα μάτια, ήταν απλά το πιο απίστευτο προνόμιο.”

Πρόκειται για τον μοναδικό ζωολογικό κήπο στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου υπάρχει ενδοκρινολογικό εργαστήριο για ζώα. Οι ερευνητές του εργαστηρίου έχουν αναπτύξει μια τεχνολογία με τη βοήθεια της οποίας αναλύουν την κοπριά των ρινόκερων, συλλέγοντας έτσι πληροφορίες που βοηθούν στη διαδικασία της αναπαραγωγής. Έχουν μοιραστεί, μάλιστα, την τεχνολογία αυτή με ένα ειδικό εργαστήριο που έχει ιδρύσει ο ζωολογικός κήπος στην Κένυα, προς διευκόλυνση των δασοφυλάκων και των κτηνιάτρων της άγριας φύσης.

Στις 25 Νοεμβρίου γεννήθηκε ένα αρσενικό ρινοκεράκι της Σουμάτρας σε προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Way Kambas στη Σουμάτρα, στην Ινδονησία, ως μέρος του ημι-άγριου προγράμματος αναπαραγωγής που τρέχει το πάρκο. Πρόκειται για το δεύτερο μωρό ρινόκερου της Σουμάτρας που γεννιέται φέτος, ανεβάζοντας τον αριθμό των ρινόκερων αυτών στο καταφύγιο σε 10. Πριν από τις γέννες αυτές, δεν είχε γεννηθεί ρινόκερος της Σουμάτρας σε καταφύγιο της Ινδονησίας για πάνω από 120 χρόνια. Η μαμά με το μικρό της εντοπίστηκαν στο δάσος από τους φύλακες.

Και τα δύο ρινοκεράκια είναι υγιή, έχουν πολλή ενέργεια, τρώνε και στέκονται όρθια, και περνούν χρόνο να γνωρίζονται καλύτερα με τις μαμάδες τους. Οι δύο αυτές γεννήσεις αποτελούν ορόσημα για την ιστορία της προστασίας και της διατήρησης του είδους. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, οι ρινόκεροι κινδυνεύουν άμεσα να εξαφανιστούν από την άγρια φύση. Απομένουν λιγότεροι από 600 ρινόκεροι στην Κένυα, στην Τανζανία, και στη Ρουάντα.

Οι ρινόκεροι κινδυνεύουν από εξαφάνιση

Η βασική αιτία λόγω της οποίας οι ρινόκεροι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, είναι το παράνομο κυνήγι για τα κέρατά τους, τα οποία χρησιμοποιούνται σε Ασιατικές ιατρικές πρακτικές. Το 95% των ρινόκερων της Αφρικής έχει εξαφανιστεί λόγω λαθροθηρίας. Πιο συγκεκριμένα, οι μικρόσωμοι ρινόκεροι της Σουμάτρας είναι ένα από τα υποείδη που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς απομένουν λιγότερα από 80 άτομα στον κόσμο, σύμφωνα με τη WWF.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας που οφείλεται στις εντατικές προσπάθειες διατήρησης του είδους. Σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο Chester, νέες αναφορές που δημοσιεύτηκαν μέσα στη χρονιά δείχνουν την πρώτη αύξηση του αριθμού των Αφρικανικών ρινόκερων μετά από 10 τουλάχιστον χρόνια. Φυσικά, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να θεωρηθούν αυτά τα υπέροχα ζώα ασφαλή. Ας δούμε μερικά fun facts για τους ρινόκερους, τα οποία αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα του είδους και τη σημασία της προστασίας του.

 

Με πληροφορίες από το People και το Newsweek.