iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Νέος ''πόλεμος'' για
το Εσεκίμπο Δεν
υποχωρεί ο Μαδούρο


Την ώρα που η προσοχή του πλανήτη είναι στραμμένη στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή προέκυψε μια νέα εστία έντασης στη Νότια Αμερική, όταν «ξύπνησε» μια διαμάχη που μετρά ζωή πάνω από δύο αιώνες.
Η Βενεζουέλα διεκδικεί το Εσεκίμπο, μια περιοχή που ανήκει στη γειτονική της Γουιάνα και επικαλείται άδικες, όπως τις χαρακτηρίζει, αποφάσεις διεθνών συμφωνιών. Προφανώς η Γουιάνα, μια χώρα με πολύ μικρότερο πληθυσμό από τον γείτονά της, αντιδρά και θέλει να προσφύγει στον ΟΗΕ, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα.
Είναι όμως όλα αυτά μια κίνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο για να ανακινήσει τις εθνικιστικές τάσεις στη χώρα του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 και έτσι να αποκομίσει εκλογικά κέρδη; Κινδυνεύουμε να δούμε έναν πόλεμο -άλλον ένα πόλεμο τις τελευταίες δεκαετίες- για το πετρέλαιο; Πώς θα απαντήσει η διεθνής κοινότητα, από τη Βραζιλία, στις ΗΠΑ ως την Ευρώπη, την ώρα που η Βενεζουέλα ήταν σε μια πορεία επαναπροσέγγισης με την Ουάσινγκτον;
Η επίμαχη περιοχή έχει έκταση 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (περίπου 20% μεγαλύτερη από την Ελλάδα) και αποτελεί τα δύο τρία της έκτασης της Γουιάνας. Φυσικό όριο προς τα ανατολικά είναι ο ποταμός Εσεκίμπο, όπως είχαν συμφωνήσει το 1899 η Βενεζουέλα και η Βρετανία. Μετά την ανεξαρτησία της, η περιοχή πέρασε όλη στην Γουιάνα.
Περιοχή αραιοκατοικημένη με μόλις 125.000 άνθρώπους, το Εσεκίμπο καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του από ζούγκλα. Αυτό όμως που ενδιαφέρει τη Βενεζουέλα τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Υπάρχει ακόμη χρυσός, χαλκός και σίδηρος και διαμάντια.
Η Βενεζουέλα πάντα θεωρούσε το Εσεκίμπο δικό της, επειδή η περιοχή βρισκόταν εντός των συνόρων της κατά την ισπανική αποικιακή περίοδο, ενώ αμφισβητεί τα σύνορα που αποφασίστηκαν από τη Βρετανία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (που εκπροσωπούσε τη Βενεζουέλα), όταν η Γουιάνα ήταν ακόμη βρετανική αποικία.
Οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι συνωμότησαν για να εξαπατήσουν τη χώρα τους και να της στερήσουν τη γη. Ισχυρίζονται δε ότι μια συμφωνία του 1966 για την επίλυση της διαφοράς ουσιαστικά ακύρωσε την αρχική διαιτησία.
Από την πλευρά της, η Γουιάνα υποστηρίζει ότι η αρχική συμφωνία είναι νόμιμη και δεσμευτική και ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο το 2018 να κρίνει ως τέτοια, αλλά η ετυμηγορία απέχει χρόνια.
Το ζήτημα επί της κυριαρχίας στην περιοχή ανακινήθηκε πρόσφατα από τη Βενεζουέλα όταν εντοπίστηκαν αποθέματα πετρελαίου περίπου 11 δισεκατομμυρίων βαρελιών ανοιχτά των ακτών της Γουιάνας, έξω από το Εσεκίμπο. Είναι μεγαλύτερα από αυτά του Κουβέιτ ή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

ΠΗΓΗ protothema.gr