iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Σύνοδος κορυφής
Ιστορική απόφαση
για την Ουκρανία


Χωρίς συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου να αποτελεί «αγκάθι».

Οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο, παρά τις πολύωρες συζητήσεις. Θετική εξέλιξη ωστόσο, χαρακτηρίστηκε η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και την Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Η Ουγγαρία εμπόδισε τη σύναψη οριστικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να διατεθούν 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, είπε μετά το τέλος της Συνόδου ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Οι «27» αποφάσισαν η διαπραγμάτευση για το ζήτημα να συνεχιστεί τον Ιανουάριο, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο κ. Ρούτε. «Έχουμε ακόμη λίγο χρόνο, η Ουκρανία δεν θα ξεμείνει από χρήματα τις επόμενες λίγες εβδομάδες», είπε μεταξύ άλλων.

Από τη πλευρά τους, οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση των «27» να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Η ιστορική συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία επετεύχθη χθες περί τις 18:30 (19:30), αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αποχώρησε από το δωμάτιο της συνεδρίασης και οι υπόλοιποι 26 είπαν «ναι».

Μάλιστα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έφυγε από την αίθουσα έξαλλος μετά την ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ, όπως επιβεβαίωσαν και στον Guardian τρεις αξιωματούχοι.
Παρά τους λεονταρισμούς του, ο Όρμπαν δεν άσκησε τελικά βέτο. Στην αλλαγή στάσης του Όρμπαν έπαιξε ρόλο προφανώς η απόφαση της Κομισιόν να «ξεπαγώσει» δεσμευμένα κονδύλια για τη συνοχή, ύψους 10,2 δισ. ευρώ, που προορίζονταν για την Ουγγαρία, αλλά είχαν μπλοκαριστεί λόγω των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.