iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Κλιμάκωση του
πολέμου στη
Μέση Ανατολή


Εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Λωρίδα της Γάζας και την ευρύτερη περιοχή, το Ιράν απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις, θεωρώντας το Ισραήλ υπεύθυνο για το θάνατο ενός στρατηγού στη Συρία.

Η πιθανότητα μιας διευρυνόμενης σύγκρουσης ελλοχεύει, ενισχυμένη από τα αντίποινα των ΗΠΑ στο Ιράκ.

 

Ταυτόχρονα, η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς σκεπάζει τα Χριστούγεννα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όπου οι απώλειες συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχουν προκαλέσει 20.674 θανάτους και 54.536 τραυματισμούς. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 250 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 500. Ο απολογισμός των ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα έχει φτάσει τους 158, ενώ δύο επιπλέον θάνατοι αναφέρθηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης, καθώς η σύγκρουση δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.

 

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι «η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία να αποριζοσπαστικοποιηθεί», τονίζοντας ότι αυτά είναι προϋποθέσεις».

Η Χαμάς απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τέτοιο σχέδιο ως «παράλογη»: Οι Παλαιστίνιοι “αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν. Δεν μπορεί να υπάρξει εξορία και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να παραμείνουμε στη γη μας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

 

Υπολογίζεται ότι 1,9 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πολλοί από τους οποίους φεύγουν νότια και συνωστίζονται σε καταφύγια ή αυτοσχέδιες σκηνές στο κρύο του χειμώνα.