iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Θηριώδης σεισμός
7,4 ρίχτερ συγκλόνισε
την Ιαπωνία


Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών έπληξε την Ισικάουα, στην κεντρική Ιαπωνία.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο, περίπου μια ώρα πριν τη συγκεκριμένη δόνηση, είχε προηγηθεί άλλη μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησε πλήθος μετασεισμών - άνω των 20 - με τον μεγαλύτερο εξ αυτών να φτάνει τα 6,2 Ρίχτερ. 
Σε ενημέρωση από εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, δεν έχει προκληθεί κάποιο πρόβλημα με τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων που βρίσκονται στις περιοχές που έχει χτυπήσει ο σεισμός. «Έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν ανωμαλίες στον πυρηνικό σταθμό Σίκα και σε άλλους σταθμούς προς το παρόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απόρροια της δόνησης αυτής, που ξεπέρασε τα 7 Ρίχτερ, ήταν και η έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι σε ένα ευρύ τμήμα των δυτικών ακτών της χώρας.
Η προειδοποίηση προτρέπει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό τις παράκτιες περιοχές των νομών Ισικάουα, Νιιγκάτα, Τογιάμα και Γιαμαγκάτα, ενώ κύματα ύψους έως και 5 μέτρων προβλέπονται για τη χερσόνησο Νότο στην Ισικάουα, μετέδωσε το κανάλι NHK. Λίγη ώρα μετά τον σεισμό, είχαν ήδη «σηκωθεί» κύματα από 50 εκατοστά ως 1,2 μέτρα, ενώ ποτάμια έχουν ήδη «φουσκώσει».
Έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές σε σπίτια, δρόμους και σε καταστήματα (κυρίως στην περιφέρεια Γουατζίμα), ενώ άνθρωποι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε χώρους διασκέδασης, έτρεξαν να βρουν σημεία για να καλυφθούν. Παράλληλα, έπεσαν πυλώνες ρεύματος, με συνέπεια να παρουσιάζονται προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πάνω από 30.000 νοικοκυριά.