iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 21 Μαΐου 2024

Ο νέος βασιλιάς της
Δανίας με το
ψευδώνυμο ''πιγκουίνος''


Η βασίλισσα Μαργκρέτε Β' της Δανίας, η μακροβιότερη μονάρχης της Ευρώπης, θα παραιτηθεί στις 14 Ιανουαρίου, έπειτα από 52 χρόνια βασιλείας και το θρόνο θα κληρονομήσει ο μεγαλύτερος γιος της, ο πρίγκιπας διάδοχος Φρειδερίκος.
Ο Φρειδερίκος ήταν γνωστός στη Δανία ως πρίγκιπας του πάρτυ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά οι αντιλήψεις άρχισαν να αλλάζουν μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους το 1995 με μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες. Ήταν ο πρώτος Δανός βασιλικός που ολοκλήρωσε πανεπιστημιακές σπουδές.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του πέρασε χρόνο στο Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εγγράφηκε με το ψευδώνυμο Frederik Henriksen. Αργότερα υπηρέτησε στο ναυτικό της Δανίας, όπου του δόθηκε το παρατσούκλι "Pingo" - το οποίο σύμφωνα με τη Mail το κέρδισε όταν η στολή του γέμισε με νερό κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος κατάδυσης και έπρεπε να βαδίζει σαν πιγκουίνος.
Ο 55χρονος έχει κερδίσει το όνομά του ως παράτολμος, συμμετέχοντας σε μια τετράμηνη αποστολή σκι στη Γροιλανδία το 2000. Έχει νοσηλευτεί σε ατυχήματα με έλκηθρο και σκούτερ. «Δεν θέλω να κλειστώ σε ένα φρούριο. Θέλω να είμαι ο εαυτός μου, ένα ανθρώπινο ον», είχε πει κάποτε, επιμένοντας ότι θα επιμείνει σε αυτό ακόμη και μετά την ανάληψη του θρόνου.