iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ένας 34χρονος ο
νέος πρωθυπουργός
της Γαλλίας;


Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν.

Σε ανακοίνωσή του Ελιζέ αναφέρεται ότι η απερχόμενη πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης θα εξακολουθούν να χειρίζονται τις τρέχουσες υποθέσεις ως την αναγγελία της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο Μακρόν.

Στην επιστολή της παραίτησης της η απερχόμενη πρωθυπουργός αναφέρει ότι «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι απαραίτητη η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην Γαλλία». Αναφέρει επίσης ότι εργάστηκε με πάθος για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πρωθυπουργίας, έχοντας στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων για τους Γάλλους πολίτες. Η απερχόμενη πρωθυπουργός αναφέρει επίσης ότι αντελήφθη την πρόθεση του αρχηγού του κράτους να ορίσει νέο πρόσωπο στον πρωθυπουργικό θώκο.

Νωρίτερα, δημοσιεύματα εκτιμούσαν ότι η καρέκλα της Μπορν «τρίζει» μετά την αρχική απόρριψη του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό που προωθούσε ο Μακρόν και την ψήφισή του τελικά με πολλές αμφιλεγόμενες αλλαγές, που επέβαλε η κεντροδεξιά αντιπολίτευση.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ανάρτηση, στην οποία ευχαρίστησε την Μπορν για την προσφορά της.

«Το έργο σας στην υπηρεσία του έθνους μας ήταν υποδειγματικό κάθε μέρα. Υλοποιήσατε το σχέδιό μας με το θάρρος, τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα των γυναικών της πολιτείας. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου» έγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά την παραίτηση της Ελιζαμπέτ Μπορν.

Μεταξύ αυτών που αναφέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν την Μπορν είναι ο 34χρονος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ και ο 37χρονος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού, καθένας από τους οποίους θα ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας.