iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Στενάζει η Κούβα
Πενταπλασιάστηκε η
τιμή των καυσίμων


Εν μέσω ελλείψεων και οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε ότι η τιμή των καυσίμων αυξάνεται κατά πάνω από πέντε φορές!

Από τον Φεβρουάριο η τιμή του λίτρου βενζίνης θα είναι 132 πέσος (λίγο πάνω από 5 ευρώ) από 25 πέσος σήμερα (περίπου 1 ευρώ).

Η κυβέρνηση, η οποία επιδοτεί πολλά αγαθά, ελπίζει ότι αυτό θα συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Βλαντιμίρ Ρεγκέιρο δήλωσε ότι το κόστος του ντίζελ και άλλων τύπων καυσίμων θα αυξηθεί και αυτό. Ανακοίνωσε επίσης αύξηση 25% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους μεγάλους καταναλωτές σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και αυξήσεις στο κόστος του φυσικού αερίου.

Η Κούβα, όπως σημειώνει το BBC, έχει πληγεί σκληρά από την οικονομική αναταραχή, η οποία αποδίδεται στην πανδημία του κορωνοϊού, στην αυστηροποίηση των αμερικανικών κυρώσεων τα τελευταία χρόνια και στις διαρθρωτικές αδυναμίες. Η αύξηση των τιμών έρχεται να προστεθεί στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και στους στάσιμους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων.
Καθώς η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, τα τελευταία χρόνια υφίσταται όλο και μεγαλύτερες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καταναλωτικά αγαθά.