iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Ο άνθρωπος που σώζει
και φροντίζει δεκάδες
ηλικιωμένα σκυλιά


Εδώ και μια δεκαετία, ο συνταξιούχος λογιστής Στην Γκρέιγκ έχει δώσει ένα σπίτι – και άπειρη αγάπη – σε δεκάδες ανάπηρα και ηλικιωμένα σκυλιά, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και φροντίδα το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής τους.

Το 2012, ο καλός άνθρωπος (@wolfgang2242) από το Ντένβερr στο Κολοράντο έχασε τον δωδεκάχρονο σκύλο του, τον Wolfgang, σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Το πένθος ήταν βαρύ και ένιωθε χαμένος και αβοήθητος για μήνες. “Έκανα τα πάντα με αυτό το σκυλί,” δήλωσε. “Δεν λειτουργούσα τόσο καλά. Αποφάσισα να πάω στο καταφύγιο και να υιοθετήσω ένα σκυλί που πιθανόν θα υποβαλλόταν σε ευθανασία.”

Τα πιο ηλικιωμένα σκυλιά συχνά μένουν στα καταφύγια διατρέχοντας τον κίνδυνο να υποβληθούν πρώτα σε ευθανασία αν δεν υιοθετηθούν άμεσα. Αυτά τα σκυλιά είχε στο μυαλό του ο Greig όταν επισκέφθηκε το καταφύγιο. Ένιωθε ότι η υιοθεσία ενός ηλικιωμένου ζώου “θα έδινε νόημα στο θάνατο του Wolfgang – πέθανε αλλά, εξαιτίας αυτού, ένα άλλο σκυλί κατάφερε να ζήσει.”

Ο Greig πήρε στο σπίτι του το πιο ηλικιωμένο σκυλί του καταφυγίου, ένα τσιουάουα με το όνομα Eeyore που αντιμετώπιζε προβλήματα στα γόνατα και στην καρδιά. Όπως είπε ο σήμερα 59χρονος άνδρας που ζει μόνος του με τα σκυλιά του: “Ήταν άμεσα θεραπευτικό. Το ήξερα ότι ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν να κάνω.”

Ο Eeyore έζησε άλλα 6 χρόνια, μέχρι τα 19 του. Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του στο σπίτι, ο Greig υιοθέτησε άλλα τρία ηλικιωμένα σκυλιά, και από τότε δεν έχει σταματήσει να ανοίγει το σπίτι του και την καρδιά του στα ζωάκια εκείνα που είναι πιο δύσκολο να υιοθετηθούν. Σήμερα ζει με 11 σκυλιά.

“Όταν κάποιο πεθαίνει, κανονικά υιοθετώ ένα άλλο για να το τιμήσω.”

Ο Greig έχει την τύχη να κοιμάται κάθε βράδι μαζί με τουλάχιστον 7 σκυλάκια στο κρεβάτι του. Το σπίτι του έχει μεγάλη αυλή και ανήκει σε ζώνη όπου επιτρέπεται να έχει κανείς πάνω από τρεις σκύλους. Έχει διασώσει, επίσης, ένα γουρούνι 13 χρονών με το όνομα Bikini, 4 κοτόπουλα, 2 κουνέλια, μία πάπια και μια γαλοπούλα.

Τα κατοικίδια του Greig τα πάνε καλά μεταξύ τους – άλλωστε, η προχωρημένη ηλικία τους τα καθιστά πιο ήρεμα και συνεργάσιμα. Ο Greig έχει καταλήξει στο ότι οι 9 σκύλοι είναι ο πιο διαχειρίσιμος αριθμός που μπορεί να φροντίζει ταυτόχρονα, αν και δεν διστάζει να ξεφύγει προσθέτοντας στην οικογένεια κάποιο σκυλάκι που χρειάζεται απεγνωσμένα σπίτι. Κατά μέσο όρο, κάθε σκύλος περνά 3 χρόνια μαζί του, και η χρονική αυτή περατότητα του θυμίζει να εκμεταλλεύεται την κάθε στιγμή. Κάθε φορά που χάνει ένα ζωάκι, ο Greig λέει ότι η καρδιά του σπάει λιγάκι – έως πολύ.

“Θυμάμαι ότι το θέμα είναι το σκυλί και όχι ο πόνος μου. Είχαν το καλύτερο δυνατό τέλος στη ζωή τους, κι αυτό πραγματικά σε κάνει να νιώθεις καλύτερα.”

Το κάθε σκυλάκι έχει τον δικό του, ιδιαίτερο χαρακτήρα. Πολλά έχουν προβλήματα στην καρδιά, ακράτεια, τύφλωση, και άλλα προβλήματα υγείας. Ο Greig ακολουθεί μια συγκεκριμένη ρουτίνα για το τάισμα και τα φάρμακά τους. Για παράδειγμα, ένας σκύλος είναι διαβητικός και πρέπει να τρώει και να λαμβάνει ινσουλίνη κάθε 12 ώρες. Παρόλα αυτά, η φροντίδα ηλικιωμένων σκύλων δεν φαίνεται να τον δυσκολεύει όσο θα υπέθετε κανείς. Καταφέρνει να τους διασκεδάζει όλους μαζί οργανώνοντας διασκεδαστικές ομαδικές δραστηριότητες, αλλά περνάει και προσωπικό χρόνο με το κάθε σκυλάκι.

Το Instagram του Greig έχει πάνω από 1 εκατομμύριο ακολούθους. Ο ίδιος ελπίζει ότι, με το να μοιράζεται τον τρόπο ζωής του, θα μπορέσει να ενθαρρύνει κι άλλους ανθρώπους να καλωσορίσουν στις ζωές τους ένα ηλικιωμένο σκυλάκι και να του χαρίσουν επιπλέον χρόνια ποιοτικής ζωής. Πράγματι, πολλοί έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Το 2019, ο Greig συνεργάστηκε με τη συγγραφέα Mary Rand Hess για την έκδοση του παιδικού βιβλίου “The One and Only Wolfgang”, που διηγείται την ιστορία του με σκοπό να εμπνεύσει τη φιλοζωία στους μικρούς αναγνώστες.

Φιλοζωικές οργανώσεις και καταφύγια απευθύνονται συνεχώς στον Greig όταν κάποιο σκυλάκι έχει άμεση ανάγκη από βοήθεια, κι εκείνος πάντα καταφέρνει να βρει χώρο και χρόνο για ακόμα ένα χνουδωτό γεροντάκι.

Όπως δήλωσε, άλλωστε: “Το να τα βλέπω χαρούμενα, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, απλά με κάνει χαρούμενο.”

Με πληροφορίες από Washington Post