iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ο Μακρόν επαναφέρει
την...ποδιά στα
Γαλλικά σχολεία!


Μετατόπιση προς τα δεξιά φαίνεται ότι επιχειρεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δείχνοντας την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη πρόκληση της ακροδεξιάς, ενόψει των ευρωεκλογών του καλοκαιριού.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, αναμένεται ότι θα έρθει πρώτο κόμμα τον Ιούνιο, κάτι που προκαλεί έντονες ανησυχίες.
Ήδη, στη μακρά τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν, προώθησε τις σχολικές στολές, την πάταξη των συμμοριών ναρκωτικών, αλλά και μέτρα για την τόνωση του μειωμένου ποσοστού γεννήσεων στη Γαλλία.
Για δυόμισι ώρες, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε σε περίπου 100 δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν στη Salle des Fêtes του Μεγάρου των Ηλυσίων. Ήδη, το επιτελείο του είχε προαναγγείλει τη συνέντευξη Τύπου ως μια ευκαιρία «να συναντήσει το έθνος» και να θέσει την ατζέντα για τα τελευταία τρία χρόνια της θητείας του, κι ενώ κατηγορείται ότι έχασε το μεταρρυθμιστικό του χάρισμα μετά την επανεκλογή του το 2022.
Παράλληλα, η συνέντευξη Τύπου έγινε μία εβδομάδα μετά τον διορισμό νέας κυβέρνησης υπό τον Γκαμπριέλ Ατάλ, τον νεότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της Γαλλίας. Το υπουργικό συμβούλιο έχει σαφώς πιο δεξιό πρόσημο από τα προηγούμενα, γεγονός που αποτυπώνει και το στίγμα που θέλει να εκπέμψει ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για την ιδέα του «πολιτικού επανεξοπλισμού» σημειώνοντας ότι η εμπέδωση των γαλλικών ρεμπουμπλικανικών αξιών στους μαθητές είναι το κλειδί για να «παραμείνει η Γαλλία, Γαλλία».
«Κάθε γενιά πρέπει να μάθει τι σημαίνει Δημοκρατία – ιστορία, καθήκοντα, δικαιώματα, γλώσσα, σεβασμός. Και πρέπει να το μάθουν από την παιδική ηλικία», είπε.
 
Έκπληξη προκάλεσε η αναφορά του στη χρήση της σχολικής στολής, μια ιδέα που στηρίζει μέχρι τώρα μόνο ένα μέρος της πολιτικής δεξιάς. Όπως είπε, η σχολική στολή θα γενικευτεί το 2026, εφόσον κριθεί επιτυχημένο ένα πείραμα που θα γίνει το επόμενο έτος σε 100 σχολεία.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εκμάθησης του εθνικού ύμνου στα σχολεία, των τελετών για την παράδοση των σχολικών διπλωμάτων και την υποχρεωτική περίοδο πολιτικής υπηρεσίας για τους 16χρονους. Χωρίς να εξειδικεύσει, υποσχέθηκε και μέτρα για τον έλεγχο του χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες.