iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

26 χρόνια φυλακή στην
κόρη που τεμάχισε
τη μητέρα της


Ένοχη έκρινε δικαστήριο στο Σικάγο μια νεαρή Αμερικανίδα που σκότωσε, μαζί με τον φίλο της, τη μητέρα της και έκρυψε το πτώμα σε μια βαλίτσα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Μπαλί της Ινδονησίας το 2014.
Η ποινή των 26 ετών για την Χέδερ Μακ κρύβει μια ιστορία μίσους και εκδίκησης, από μία κοπέλα που τότε μόλις είχε ενηλικιωθεί.
Το έγκλημα ήταν «βάναυσο και προμελετημένο» είπε ο δικαστής πριν ανακοινώσει την ποινή της Μακ. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η Μακ σκότωσε τη μητέρα της για να αποκτήσει πρόσβαση στο καταπιστευματικό της κεφάλαιο που είχε ύψος 1,5 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που η Μακ το αρνήθηκε.
Στο δικαστήριο ακούστηκαν πολλά για τη γεμάτη ένταση σχέση ανάμεσα στη μητέρα και την κόρη, αλλά και για ένα περιστατικό στην Ελλάδα που άλλαξε την πορεία της σχέσης τους προς το χειρότερο.
Οι εισαγγελείς έκριναν, από την πλευρά τους, ότι η νεαρή γυναίκα δεν έδειξε καμία μεταμέλεια και ότι, βέβαια, έκανε ό,τι μπορούσε για να κρύψει το έγκλημα.
 
 
Η Μακ υπέστη κακοποίηση και βία από τη μητέρα της, καθώς και από τον φίλο της, ανέφεραν οι δικηγόροι της στη δίκη. Σημείωναν δε ότι σκοπός της δίκης δεν είναι να εξετάσει τη σχέση μητέρας-κόρης, αλλά να αποφασίσει πόση ποινή φυλάκισης πρέπει να εκτίσει η Μακ στις ΗΠΑ με δεδομένο τον χρόνο που εξέτισε στην Ινδονησία.
Πέρα από την ποινή κάθειρξης, το δικαστήριο την υποχρέωσε να καταβάλει 262.708 δολάρια ως αποζημίωση στην περιουσία της μητέρας της και πρόστιμο 50.000 δολαρίων. Η ποινή ήταν αυστηρότερη από αυτήν που είχε ζητήσει η νομική της ομάδα, που ήταν 15 χρόνια, μείον τα επτά που ήδη εξέτισε στην Ινδονησία.
Αναμένεται τελικά να περάσει περίπου 20 χρόνια στη φυλακή, αφού από την ποινή της αφαιρεθεί ο χρόνος που εξέτισε σε ομοσπονδιακή φυλακή. Πάντως θα είναι επιλέξιμη για περαιτέρω μειώσεις της ποινής της αν δείξει καλή συμπεριφορά, αυτό όμως αναμένεται να γίνει περίπου το 2043.