iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Παγκόσμια ανησυχία
για την κατάσταση
στην Ερυθρά θάλασσα


Παγκόσμια ανησυχία από την αναταραχή που επικρατεί στην Ερυθρά θάλασσα.

Πληθαίνουν οι φόβοι κλιμάκωση των χτυπημάτων των αναρτών Χούθι διαταράσσει τις μεταφορές προϊόντων, απειλώντας την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα πλοία που είναι φορτωμένα με τρόφιμα είναι μεταξύ εκείνων που αποφεύγουν τις επιθέσεις των Χούθι και ακολουθούν μια μακρύτερη και πιο δαπανηρή διαδρομή.

Σε αντίθεση, όμως, με το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και φορτία καταναλωτικών αγαθών, που επίσης έχουν επηρεαστεί, η μεγαλύτερη διάρκεια μπορεί να καταστήσει τα ευπαθή τρόφιμα μη εμπορεύσιμα. Αυτό είναι που τρομάζει τη βιομηχανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι Ιταλοί εξαγωγείς φοβούνται ότι τα ακτινίδια και τα εσπεριδοειδή θα χαλάσουν στο δρόμο, το κινεζικό τζίντζερ γίνεται ακριβότερο και ορισμένα φορτία αφρικανικού καφέ καθυστέρησαν για λίγο. Τα σιτηρά εκτρέπονται από τη διώρυγα του Σουέζ, ενώ ένα πλοίο με ζώα προορισμό τη Μέση Ανατολή άλλαξε πορεία.
Αν και ο αντίκτυπος είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος, είναι μια υπενθύμιση του πόσο εύθραυστες μπορεί να είναι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Εάν η αναταραχή επιδεινωθεί, θα μπορούσε να ανακόψει την πτώση του κόστους των τροφίμων-προϊόντων που είχε αρχίσει να αντανακλάται στις τιμές των προϊόντων στα ράφια.

 

Ορισμένοι έμποροι καθυστέρησαν ακόμη και φορτία. Ο εισαγωγέας καφέ Mercanta με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε για λίγο τη φόρτωση στην Ανατολική Αφρική, ενώ περίμενε διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι μεταφορείς. Αν και αποφάσισε να φορτώσει ξανά, τυχόν καθυστερήσεις θα επιβραδύνουν τις πωλήσεις προς την Ευρώπη, σε μια εποχή που οι αποστολές στην Αμερική αντιμετωπίζουν επίσης περιορισμούς, μεταξύ άλλων στη διώρυγα του Παναμά.