iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Σκάνδαλο ολκής με
την υπηρεσία
αρωγής του ΟΗΕ


Σκάνδαλο ολκής έχει προκαλέσει η απομάκρυνση 12 εργαζομένων της Υπηρεσίας Αρωγής στους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες του ΟΗΕ, που κατηγορούνται από το Ισραήλ ότι εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς εντός ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η είδηση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με τις κυβερνήσεις, τη μία πίσω από την άλλη, να ανακοινώνουν αναστολή της χρηματοδότησης. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αυστραλία, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Φινλανδία και Γερμανία ήταν ανάμεσα στις χώρες που πήραν αυτή την απόφαση. Η Ελβετία δεν θα λάβει απόφαση για την αναμενόμενη πληρωμή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν.
Το Ισραήλ έχει κάνει γνωστό ότι δεν θέλει να έχει υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες κανέναν ρόλο στη Γάζα μετά τον πόλεμο.
Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία δεν έχει διευκρινίσει για τις κατηγορίες εις βάρος των 12 εργαζομένων και διατάχθηκε έρευνα.
«Οι αποφάσεις αυτές απειλούν το συνεχιζόμενο ανθρωπιστικό έργο σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και κυρίως της Λωρίδας της Γάζας» αναφέρει η UNRWA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Είναι σοκαριστικό να βλέπουμε την αναστολή των κονδυλίων προς τον Οργανισμό ως αντίδραση σε ισχυρισμούς εναντίον μιας μικρής ομάδας προσωπικού, ιδίως δεδομένης της άμεσης δράσης που έλαβε η UNRWA καταγγέλλοντας τις συμβάσεις τους και ζητώντας μια διαφανή ανεξάρτητη έρευνα. Η Υπηρεσία Εσωτερικής Εποπτείας των Ηνωμένων Εθνών (OIOS), η ανώτατη ερευνητική αρχή στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, έχει ήδη επιληφθεί αυτού του πολύ σοβαρού θέματος», επισημαίνει.  
Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από αυτήν στη Γάζα απλά για την απλή επιβίωσή τους. «Η Υπηρεσία λειτουργεί καταφύγια για πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους και παρέχει τρόφιμα και πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη ακόμη και στο αποκορύφωμα των εχθροπραξιών».