iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Φλέγεται η Χιλή
Δεκάδες νεκροί
και αγνοούμενοι


Πάνω από 120 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Χιλή από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη τη χώρα.

Η σφοδρότητα των πύρινων μετώπων και το κύμα καύσωνα (η χώρα είναι στο μέσο του καλοκαιριού) επιτείνουν τις καταστροφές, με τις αρχές να τονίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.
Στην Κιλπουέ, σχεδόν 90 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο, μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μπόρεσε να δει ολόκληρες γειτονιές καμένες και αυτοκίνητα απανθρακωμένα. Εκεί, χιλιάδες κάτοικοι έμειναν εγκλωβισμένοι για αρκετές ώρες την Παρασκευή, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν με το αυτοκίνητο.

Η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς οι παράκτιες πόλεις έχουν πνιγεί στον καπνό και οι κάτοικοι των κεντρικών περιοχών αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ιδιαίτερα πλήττονται οι επαρχίες Μάργα Μάργα και Βαλπαραΐσο, στις οποίες επιβλήθηκε μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας για να διευκολυνθεί το έργο της πυρόσβεσης.
Περισσότερα από 90 μέτωπα μαίνονται σε όλη τη χώρα, έχοντας κάψει ως τώρα πάνω από 400.000 στρέμματα. Υπό έλεγχο έχουν τεθεί 40 πυρκαγιές.
Δεκάδες άνθρωποι στην περιοχή του Βαλπαραΐσο θεωρούνται αγνοούμενοι. Στην ίδια περιοχή οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει ζημιές σε 1.100 κατοικίες.