iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Αδιανόητη κτηνωδία
στο ΝΒΑ για τον
αυτιστικό Τόνι Σνελ


Παγκόσμια κοινωνική κατακραυγή προκαλεί η ιστορία του πρώην αθλητή του ΝΒΑ Τόνι Σνελ, άλλοτε συμπαίκτη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς, ο οποίος χρειάστηκε να αναζητήσει μια αγκαλιά σωτηρίας για τον ίδιο και την οικογένειά του, αλλά είδε σύσσωμο τον οργανισμό του ΝΒΑ να του γυρίζει την πλάτη.
Έπειτα από εννέα σεζόν στο μεγαλύτερο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, στα 32 του χρόνια, ο Σνελ βρισκόταν σε αναζήτηση ενός ακόμα συμβολαίου, για να συμπληρώσει τον «μαγικό» αριθμό των δέκα σεζόν στο ΝΒΑ. Σικάγο Μπουλς, Μιλγουόκι Μπακς, Ντιτρόιτ Πίστονς, Ατλάντα Χοκς, Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς και Νιου Όρλεανς Πέλικανς του είχαν δώσει την ευκαιρία στο παρελθόν, χωρίς πάντως να μπορεί να πει κανείς ότι ο Σνελ... ενθουσίασε ποτέ με τις επιδόσεις του στο παρκέ -μάλλον το αντίθετο συνέβη, με μερικές σπάνιες «εκλάμψεις».
Για έναν τίμιο ρολίστα μιλάμε άλλωστε, ο οποίος μάλιστα είχε πετύχει, κάποτε, ένα σπάνιο, αρνητικό ρεκόρ: Να καταγράψει, σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια, 0 πόντους, 0 ριμπάουντ, 0 ασίστ, 0 μπλοκ, 0 κλεψίματα σε περισσότερα από δέκα λεπτά συμμετοχής. 
Αυτή τη φορά, όμως, ο σκοπός ήταν ιερός. Ακόμα και ένα δεκαήμερο συμβόλαιο, με δυνατότητα ανανέωσης έως το τέλος της κανονικής περιόδου, θα ήταν σωτήριο για τον Σνελ και την οικογένειά του. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το gazzetta.gr, ο ίδιος ο πρώην άσος του ΝΒΑ διαγνώστηκε τον περασμένο Ιούνιο ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά τα χτυπήματα της μοίρας δεν σταμάτησαν εκεί... Οι δύο γιοι της οικογένειας, ο Κάρτερ και ο Κένζο, ήταν η αιτία να το ψάξει και να το ανακαλύψει. Αμφότεροι διαγνώστηκαν στο φάσμα και ο Σνελ βρήκε ομοιότητες του πρωτότοκου γιου του, με τον ίδιο.
«Μου άλλαξε τη ζωή, τα πάντα σχετικά με τη ζωή μου, με έκανε να την καταλάβω καλύτερα. Ήταν σαν να απέκτησα διαύγεια, σαν να έβαλα γυαλιά 3D» είχε πει ο Σνελ, όταν διαπίστωσε ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Ήταν η εξήγηση για τη δυσκολία που είχε στο κομμάτι της κοινωνικοποίησης. «Όταν ήμουν παιδί ένιωθα διαφορετικά. Αλλά τώρα μπορώ να δείξω στο παιδί μου πως είμαι εδώ, μαζί σου και θα το περάσουμε μαζί. Θα μεγαλώσουμε μαζί και θα κάνουμε πολλά πράγματα μαζί» είχε δηλώσει επίσης.
Η ζωή του Σνελ παραμένει φυσιολογική, ωστόσο ήταν απαραίτητο να παίξει για 10η σεζόν στο ΝΒΑ. Και αυτό, καθώς η συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει για τους παίκτες με δεκαετή θητεία στα παρκέ του ΝΒΑ, ότι, όταν συνταξιοδοτούνται, υπάρχει για εκείνους και τις οικογένειές τους ένα πλήρες πρόγραμμα Υγείας. Στην περίπτωση του Σνελ, ένα πλήρες πρόγραμμα Υγείας για τη σύζυγό του, τον Κάρτερ και τον Κένζο.
Η δημοσιοποίηση του αγώνα του από το «Yahoo! Sports» θα περίμενε κανείς να φέρει και αποτέλεσμα. Η προσπάθειά του να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά του δεν πέρασε απαρατήρητη και συζητήθηκε από μεγάλες προσωπικότητες του NBA. Ο πρώην θρύλος των Φοίνιξ Σανς και των Χιούστον Ρόκετς και νυν αναλυτής για το αμερικανικό κανάλι ESPN, Τσάρλς Μπάρκλεϊ, είχε προσφάτως αναφέρει χαρακτηρηστικά: «Ελπίζω κάποια ομάδα να υπογράψει τον Τόνι, ώστε τα δύο του παιδιά να λάβουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Δεν ξέρω αρκετά για τον αυτισμό, ξέρω πόσο κοστοβόρο μπορεί να είναι το να έχεις δυο μικρά παιδιά σε αυτήν την κατάσταση, οπότε ελπίζω κάποιος να του δώσει ενα συμβόλαιο».
Ο Τόνι Σνελ δήλωνε: «Το πρόγραμμα συνταξιοδοτικών παροχών του NBA είναι κάτι που πραγματικά χρειάζομαι. Όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά για τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Εννοείται πως θέλω να γυρίσω και να αγωνιστώ στο NBA, αλλά έχω μεγαλύτερο σκοπό πλέον. Δεν αφορά εμένα πλέον. Αφορά τα αγόρια μου».
Ο Σνελ αναζητούσε απλά ένα 10ήμερο συμβόλαιο, μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, το οποίο θα ανανεωνόταν μέχρι το φινάλε της σεζόν, για να συμπληρώσει δέκα χρόνια στο ΝΒΑ. Αυτό θα συνέβαινε, μόνο αν έβρισκε μία ομάδα μέχρι τη δεύτερη ημέρα του Φεβρουαρίου.  Μόνο που, προς έκπληξη και απογοήτευση των προσδοκιών του, καμία ομάδα δεν του προσέφερε καν το 10ήμερο συμβόλαιο, με τη δικαιολογία ότι δεν θα μπορούσαν να τον διατηρήσουν στο ρόστερ τους.
Κάπως έτσι, το ΝΒΑ, μία λίγκα, η οποία ευαγγελίζεται ότι έχει γίνει «η λίγκα των παικτών», του γύρισε την πλάτη και τον άφησε στην τύχη του. Στο μυαλό των περισσότερων μοιάζει αδιανόητο πως μία έστω από τις... κακές ομάδες του ΝΒΑ δεν μπήκε στη διαδικασία να δώσει δουλειά στον Σνελ.
Οι Ντιτρόιτ Πίστονς «διέλυσαν» το ρόστερ τους, την τελευταία ημέρα των ανταλλαγών. Το ίδιο και οι Σάρλοτ Χόρνετς. Οι Ουάσινγκτον Γουίζαρντς και οι Σαν Αντόνιο Σπερς έχουν ήδη συμβιβαστεί με τη μοίρα τους, ενώ σε ουκ ολίγες ομάδες υπάρχουν παίκτες με ικανότητες πολύ λιγότερες από εκείνες του Σνελ -ναι, ακόμα και στους Μπακς των αδερφών Αντετοκούνμπο.
Καμία, όμως, δεν έδωσε την ευκαιρία στον Τόνι Σνελ. Και όταν σβήσουν τα φώτα και το σόου στο παρκέ από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, αυτή η αδικία θα είναι που θα μείνει... Και η απορία γιατί δεν νοιάστηκε κανείς. Ούτε καν οι χειρότερες ομάδες του ΝΒΑ, που θα μπορούσαν εύκολα να το έχουν κάνει.