iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Κυβέρνηση ζάπλουτων
έχει σχηματίσει ο
Μακρόν στη Γαλλία


Τουλάχιστον οι μισοί υπουργοί της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν είναι εκατομμυριούχοι και το ένα τέταρτο από αυτούς ανήκει στο υπερπλούσιο 1% της χώρας, σύμφωνα με νέα στοιχεία, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα L'Humanité.

Οι αρμόδιοι για τη δικαιοσύνη, το εξωτερικό εμπόριο και τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχουν προσωπική περιουσία που αντιστοιχεί σε ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τα 5,8 εκατομμύρια ευρώ.

Οι λεπτομέρειες των περιουσιών τους προέκυψαν καθώς οι αριστεροί πολιτικοί επικαλούνται μια όλο και πιο σκληρή ταξική πολιτική που προκαλείται από προβλήματα όπως αυξημένο κόστος διαβίωσης, αναφέρει η Daily Mail, επικαλούμενη το γαλλικό δημοσίευμα.
Ο άλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν-πρώην τραπεζίτης- παρουσιάζεται συνεχώς ως ο «Πρόεδρος των Πλουσίων», ενώ ο πρωθυπουργός του, Γκαμπριέλ Αττάλ, είναι ένας 34χρονος που έγινε σε μια στιγμή εκατομμυριούχος μόλις στα 20 του χρόνια, χάρη σε μια οικογενειακή κληρονομιά.

Τα ευρήματα σχετικά με τον πλούτο της γαλλικής πολιτικής ελίτ είναι πιθανό να υποδαυλίσουν την οργή των Γάλλων εργαζομένων, εκατοντάδες χιλιάδες από τους οποίους πραγματοποίησαν πέρυσι τεράστιες διαμαρτυρίες ως απάντηση στην ψήφιση από τον Μακρόν ενός νόμου που αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, αναφέρει το βρετανικό μέσο.

Οι πληροφορίες που αντλούνται από ένα πρόσφατο δημοσίευμα της αντιπολιτευτικής εφημερίδας L'Humanité με τίτλο: «Έρευνα για τους εκατομμυριούχους που μας κυβερνούν», απαριθμούν 17 επιβεβαιωμένους εκατομμυριούχους από τους 34 υπουργούς που απαρτίζουν την γαλλική κυβέρνηση, ενώ υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι ακόμη περισσότεροι.

Αξιοποιώντας δηλώσεις προς την Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια της Δημόσιας Ζωής (HATVP) της Γαλλίας και άλλα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα δύο τρίτα των υπουργών έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 716.000 ευρώ.

Αυτό τους τοποθετεί στο κορυφαίο 10% της χώρας από άποψη πλούτου, ενώ εννέα από αυτούς βρίσκονται στο κορυφαίο 1% των πλουσιοτέρων, λόγω περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 2,2 εκατ. ευρώ.
Στην κορυφή της λίστας των πλουσίων υπουργών βρίσκεται ο Φρανκ Ριστέρ, ο 50χρονος υπουργός εξωτερικού εμπορίου του οποίου τα 10 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκαν εν μέρει μέσω της κληρονομιάς ενός χαρτοφυλακίου αντιπροσωπειών αυτοκινήτων και συνεργείων.

Η Αμελί Ουντεά-Καστερά, η 45χρονη υπουργός Αθλητισμού, Νεολαίας και Ολυμπιακών Αγώνων «αξίζει» περίπου 7 εκατ. ευρώ χάρη στη συσσώρευση μετοχών σε μεγάλες εταιρείες, όπως ο ασφαλιστικός γίγαντας Axa, και η Carrefour, η πολυεθνική εταιρεία σούπερ μάρκετ.
Σε αυτούς που έχουν περιουσία περίπου 5 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται ο 62χρονος υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόντ-Μορετί.
Ο πρόεδρος Μακρόν κατηγορήθηκε το περασμένο καλοκαίρι ότι «αμερικανοποιεί» τη Γαλλία, αφού μια έρευνα αποκάλυψε ότι η Γαλλία έχει περισσότερους εκατομμυριούχους από οποιοδήποτε άλλο κράτος εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο από την ελβετική τράπεζα UBS υπογράμμισε μια οικονομική ιστορία επιτυχίας για τους υπερπλούσιους.

Η ετήσια έκθεση για τον παγκόσμιο πλούτο διαπίστωσε ότι οι Γάλλοι είναι πλουσιότεροι κατά μέσο όρο από τους Βρετανούς, αλλά ότι οι ανισότητες είναι επίσης μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή χώρα.

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη Γαλλία ήταν 2,82 εκατομμύρια- 4,7% του παγκόσμιου συνόλου - έναντι του 2,56 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεικτικά.