iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Γυναίκα αστροναύτης
με διαστημική
στολή με χιτζάμ


Όπως οι πρόγονοί της, η αστροναύτης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Νόρα Αλ Ματρούσι έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής της κοιτάζοντας τα αστέρια και κάνοντας όνειρα να πάει στη Σελήνη.
Αυτή την εβδομάδα έγινε η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της NASA και είναι πλέον έτοιμη να κατακτήσει το διάστημα.
Η 30χρονη Αλ Ματρούσι θυμάται ένα μάθημα για το διάστημα όταν πήγαινε στο Δημοτικό, στο οποίο η δασκάλα έκανε προσομοίωση μιας αποστολής στην επιφάνεια της Σελήνης, με διαστημικές στολές από είδη χειροτεχνίας και μια παιδική σκηνή στο σχήμα πυραύλου. 
«Βγήκαμε έξω από τη σκηνή και είδαμε ότι (η δασκάλα) είχε σβήσει τα φώτα στην τάξη. Είχε καλύψει τα πάντα με γκρι ύφασμα και μας έλεγε ότι βρισκόμαστε στην επιφάνεια της Σελήνης», λέει η Αλ Ματρούσι στο AFP.
«Αυτή η ημέρα με επηρέασε, είχε μεγάλο αντίκτυπο πάνω μου. Και θυμάμαι να σκέφτομαι ''είναι καταπληκτικό. Αυτό θέλω να το κάνω στ' αλήθεια, θέλω στ΄αλήθεια να πάω στην επιφάνεια της Σελήνης''. Και τότε άρχισαν όλα», θυμάται η Αλ Ματρούσι, ντυμένη με την μπλε διαστημική στολή όπου πάνω της αναγράφεται το όνομά της και είναι ραμμένη η σημαία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η Αλ Ματρούσι, μηχανολόγος μηχανικός η οποία έχει εργαστεί στην πετρελαϊκή βιομηχανία, ήταν μια από τις δύο υποψήφιες γυναίκες αστροναύτες που επελέγησαν το 2021 από τη Διαστημική Υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAESA) για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA.
Σήμερα, έπειτα από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, ανάμεσά τους και πρακτική εξάσκηση σε διαστημικούς περιπάτους, η Αλ Ματρούσι, ο συμπατριώτης της Μοχάμεντ Αλ Μούλα και άλλοι δέκα από το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, είναι πλήρως πιστοποιημένοι αστροναύτες.
Η ομάδα τους μπορεί πλέον να συμμετέχει σε αποστολές της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στο πρόγραμμα Artemis (Σ.τ.Σ: ένα πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων υπό την ηγεσία της NASA για την εξερεύνηση της Σελήνης) και, αν όλα πάνε καλά, μπορεί να φθάσουν ακόμη και στον Άρη.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ