iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Βαριά τραυματισμένοι
στο δικαστήριο οι
τέσσερις της Μόσχας


Προφυλακιστέοι μέχρι τις 22 Μαίου κρίθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι.
Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου φέροντας βαριά τραύματα τα οποία προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους από τις ρωσικές αρχές. Στις εικόνες από το δικαστήριο διακρίνονται τρεις εκ των φερόμενων δραστών να οδηγούνται με χειροπέδες στον ειδικό θάλαμο για τους κατηγορουμένους. Ο τέταρτος μεταφέρθηκε σε ειδική καρέκλα, χωρίς να μπορεί να ανοίξει τα μάτια του.
 
Η τρομοκρατική επίθεση αποτελεί πλήγμα για το κύρος της μεγάλης δύναμης και σημειώθηκε βράδυ της 22ας Μαρτίου στον συναυλιακό χώρο στο προάστιο της Μόσχας, ξεπερνώντας το μέγεθος της τραγωδίας ξεπερνά εκείνο του Μπατακλάν, όταν το ISIS είχε επιτεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα.
Οι συλληφθέντες κρίθηκαν προφυλακιστέοι εν αναμονή της δίκης τους, η έναρξη της οποίας δεν έχει ακόμη οριστεί. Ως εκ τούτου, η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία» αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.=
Όπως επισημαίνει το BBC, τρεις οδηγήθηκαν σκυμμένοι σε ένα γήπεδο της Μόσχας ενώ ο τέταρτος ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι τέσσερις κατονομάστηκαν από τις ρωσικές αρχές ως Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni και Muhammadsobir Fayzov. Οι άνδρες ταυτοποιήθηκαν ως πολίτες του Τατζικιστάν, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Βίντεο δείχνει τρεις από αυτούς να οδηγούνται από αστυνομικούς- με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους- στο περιφερειακό δικαστήριο του Basmanny στη ρωσική πρωτεύουσα.

Στο Telegram διέρρευσε δήλωση δικαστή ο οποίος φέρεται να είπε ότι οι Dalerdzhon Mirzoyev και Saidakrami Murodali Rachabalizoda παραδέχθηκαν πλήρως την ενοχή τους. Όλοι φαίνεται να έχουν ξυλοκοπηθεί ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τουλάχιστον ένας είχε υποστεί ηλεκτροπληξία στα γεννητικά όργανα. «Ο άνδρας που ονομάζεται Fayzov φαινόταν να έχει χάσει τις αισθήσεις του καθώς οδηγήθηκε στο δικαστήριο σε αναπηρικό καροτσάκι φορώντας μια λεπτή ρόμπα νοσοκομείου» επισημαίνει το BBC. «Φαινόταν να λείπει ένα μάτι σε έναν», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Επίσης, φέρεται να έκοψαν το αυτί από έναν εκ των συλληφθέντων και του έδωσαν να το φάει.