iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 30 Απριλίου 2024

Τετραπλή ήττα του
Ερντογάν στις δημοτικές
εκλογές της Τουρκίας


Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας διατήρησε τον έλεγχό του σε βασικές πόλεις και σημείωσε τεράστια κέρδη αλλού στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, με τα διεθνή μέσα να αποτιμούν ως τετραπλή και συντριπτική την ήττα για τον Ταγίπ Ερντογάν.
Οι υποψήφιοι που υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος έχασαν την εκλογική μάχη και στους τρεις μεγάλους δήμους, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη, οι οποίοι παρέμειναν στα χέρια των δημάρχων της αντιπολίτευσης, ενώ το κυβερνών ΑΚΡ βρέθηκε στη δεύτερη θέση στο σύνολο των ψήφων.
ΠΗΓΗ protothema.gr - Mιχάλης Μουσελίμης
Με περισσότερο από 98% της ενσωμάτωσης, ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κερδίζει με μεγάλη διαφορά στη μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κέντρο της Τουρκίας. Ο Μανσούρ Γιαβάς, ο δήμαρχος της Άγκυρας, διατήρησε τη θέση του με εκπληκτική διαφορά σχεδον 30 πόντων έναντι του αντιπάλου του, ενώ με 11 μονάδες προηγείται και ο υποψήφιος του CHP στη Σμύρνη.
Συνολικά, το CHP κέρδισε τους 36 δήμους από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, σύμφωνα με το Anadolu, κάνοντας εισβολή σε πολλά προπύργια του κόμματος του Ερντογάν. Κέρδισε το 37% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, σε σύγκριση με το 36% του κόμματος του προέδρου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη του CHP από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο δεκαετίες.
 
turkey_election_98