iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Η εκπληκτική ιστορία
ζωής του χειρουργού
και του ασθενή


Πολωνία 1987. Ο καρδιοχειρουργός Ζμπίνιεβ Ρελίγκα παρακολουθεί στα μόνιτορ τη μετεγχειρητική κατάσταση του ασθενή Ταντέους Ζίτκιεβιτς, μετά από μια επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς.
Ο Ταντέους Ζίτκιεβιτς ήταν τότε 61 ετών και κανένας δεν δέχονταν να τον χειρουργήσει, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του. Όταν βρέθηκε το κατάλληλο μόσχευμα ο Ζμπίνιεβ Ρελίγκα προχώρησε άμεσα στη μεταμόσχευση, με μια επέμβαση που διήρκεσε 23 ώρες.
Ελλείψει προσωπικού και εξελιγμένων μηχανημάτων, ο Ρελίγκα στάθηκε δίπλα στον ασθενή του, παρακολουθώντας την πορεία της υγείας του στα μόνιτορ με τα οποία ήταν συνδεδεμένος. Στο βάθος διακρίνεται ο βοηθός του που κοιμάται στο πάτωμα.
Την επόμενη ημέρα, ο ασθενής αισθάνονταν απολύτως καλά. Επέστρεψε στη δουλειά του ως καθηγητής Ιστορίας και αποφάσισε να αποκτήσει ακόμα και άδεια οδήγησης, ξεκινώντας τη ζωή του για δεύτερη φορά.
Ο γιατρός Ζμπίνιεβ Ρελίγκα πέθανε το 2009 και ο ασθενής Ταντέους Ζίτκιεβιτς (που εμφανίζεται κρατώντας τη φωτογραφία) παρευρέθηκε στη κηδεία του μαζί με τον φωτογράφο που απεικόνισε το περιστατικό.
Ήταν ο Τζέιμς Στάνφιλντ του National Geographic και η φωτογραφία εντάσσεται στη λίστα με τις 100 καλύτερες φωτογραφίες που δημοσίευσε το περιοδικό.
Άλλο ένα εκπληκτικό ιστορικό κείμενο από τον Vangelis Chorafas