iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Αποσύρθηκε από τη
Γάζα ο ο στρατός
του Ισραήλ


Ακριβώς έξι μήνες από την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο ισραηλινός στρατός απέσυρε χερσαίες δυνάμεις του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Δύο ταξιαρχίες θα παραμείνουν στο βόρειο μισό της Λωρίδας της Γάζας και στο νέο διάδρομο που διχοτομεί πλέον το παλαιστινιακό έδαφος «προκειμένου να διατηρηθεί η ελευθερία δράσης των IDF και η ικανότητά τους να διεξάγουν ακριβείς επιχειρήσεις», όπως έγινε γνωστό την Κυριακή. Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τη Χαν Γιούνις θα μπορούσαν να επιστρέψουν, λένε ακόμη οι Ισραηλινοί.
Η απόφαση ελήφθη για «τακτικούς λόγους» και για την ανάπαυση των εφέδρων επειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες έντονων μαχών, αλλά, όπως σημειώνει ο Guardian, εγείρει ερωτήματα για τη μελλοντική κατεύθυνση του πολέμου.
Η απόσυρση, ή όπως αλλιώς ονομαστεί η κίνηση των Ισραηλινών, δεν αποκλείει να δούμε και στο μέλλον μια επιθετική ενέργεια στη Ράφα, αν και όπως τονίζουν οι IDF οι δυνάμεις της Χαμάς έχουν σχεδόν αποδεκατιστεί.
Πάντως η χρονική στιγμή της απόσυρσης συμπίπτει με την έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών στο Κάιρο, με στόχο την εξασφάλιση μιας δεύτερης εκεχειρίας και μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων. Ισραήλ και Χαμάς δήλωσαν, η κάθε μία πλευρά για λογαριασμό της, ότι θα στείλουν αντιπροσωπείες. Ως τώρα οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς – αλλά η ελπίδα να δούμε κάτι διαφορετικό στο μέλλον δεν έχει εξαλειφθεί.
Ενδιαφέρουσα είναι η λεπτομέρειας ότι στην ισραηλινή αντιπροσωπεία μετέχουν οι επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ που λειτουργούν με διευρυμένη εντολή. Ο διευθυντής της CIA αναμένεται και αυτός να παραστεί στις συνομιλίες.
Η Χαμάς ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους και μια «σοβαρή συμφωνία» ανταλλαγής παλαιστίνιων κρατουμένων με ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.
Όποιες και αν είναι οι απαιτήσεις της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που τελεί υπό αυξανόμενη διεθνή πίεση για τη δράση των IDF στη Γάζα και την ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει στις «ακραίες απαιτήσεις της Χαμάς» ούτε θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός μέχρι να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι.