iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Το μυστικό
του ευτυχισμένου
γάμου


Το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο δεν είναι κάτι αόριστο και επιστήμονες προσπαθούσαν να βρουν την προδιάθεση για την οικογενειακή σταθερότητα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους ξάφνιασαν και τους ίδιους, καθώς διαπιστώθηκε ότι το κλειδί για έναν καλό γάμο βρίσκεται στα γονίδια των ανθρώπων!

Στη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστημίου Γέιλ, εξετάσθηκαν 178 παντρεμένα ζευγάρια και βρέθηκε ένα κοινό γονιδιακό χαρακτηριστικό μεταξύ εκείνων των οποίων οι γάμοι ήταν ασφαλέστεροι.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο ρόλο μιας γενετικής παραλλαγής που επηρεάζει την ωκυτοκίνη, μια ορμόνη η οποία παίζει ρόλο στην κοινωνική σύνδεση, γνωστή ως «γονότυπος GG».

Αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η φυσική έλξη και οι κοινές αξίες, ο γονότυπος «εξήγησε» ότι όσοι αισθάνονταν ασφαλείς στους γάμους τους είχαν αυτό το γονότυπο.

«Η μελέτη αυτή δείχνει ότι το πώς αισθανόμαστε στις στενές σχέσεις μας επηρεάζεται περισσότερο από τις εμπειρίες μας από κοινού με τους εταίρους μας με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η καθηγήτρια Τζοάν Μονίν, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

«Στο γάμο, οι άνθρωποι επηρεάζονται επίσης από τις δικές τους και τις γενετικές προδιαθέσεις του συντρόφου τους».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με «γονότυπο GG» ανέφεραν λιγότερο ανήσυχη προσκόλληση στον γάμο τους, γεγονός που ωφέλησε και τη σχέση τους.

Η ανησυχητική προσκόλληση είναι ένα στυλ ανασφάλειας σχέσεων που αναπτύσσεται από εμπειρίες του παρελθόντος με στενούς συγγενείς και συνεργάτες κατά τη διάρκεια της πορείας ζωής και συνδέεται με μειωμένη αυτοεκτίμηση, υψηλή ευαισθησία απόρριψης και συμπεριφορά που επιδιώκει την έγκριση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο «γονότυπος GG» ενός ατόμου και ο «γονότυπος GG» του συντρόφου του μαζί, αποτελούν περίπου το 4% της διακύμανσης της συζυγικής ικανοποίησης.

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι αν και αυτό το ποσοστό φαίνεται μικρό, αποτελεί σημαντική επίδραση λαμβάνοντας υπόψη άλλους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες στους οποίους εκτίθενται τα ζευγάρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Πηγή: Snoopit24