iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 10 Μαΐου 2024

Τι θα πει ο
Τζούλιαν Ασάνζ
στους ανακριτές


Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ και την μεταφορά του από την πρεσβεία του Ισημερινού σε τόπο όπου κρατείται στο κεντρικό Λονδίνο.

O Ισημερινός αποφάσισε την άρση του καθεστώτος ασύλου, ενώ λίγα λεπτά μετά την εκδίωξή του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, οι βρετανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, με πρόσχημα το σκάνδαλο των υπεράκτιων εταιρειών για τα INAPapers.

Ο Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ο Ασάνζ θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο στο Westminster το συντομότερο δυνατόν. 

Ο ιδρυτής της WikiLeaks αγνώριστος με άσπρο μούσι συνελήφθη από την βρετανική αστυνομία, η οποία εκλήθη στους χώρους της πρεσβείας του Ισημερινού, όπου ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε καταφύγει από το 2012.

«Η σύλληψη του Ασάνζ είναι παράνομη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», απαντά ο ιστότοπος Wikileaks σύμφωνα με τον βρετανικό δίκτυο του ΒΒC. 

Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ η σύλληψη

Ένας από τους δικηγόρος του Ασάνζ, ο Τζεν Ρόμπινσον, υποστηρίζει ότι η σύλληψή του έχει να κάνει με το αίτημα έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian. 

Η Σκότλαντ Γιαρντ επιβεβαίωσε ότι ο Ασάνζ συνελήφθη έπειτα από αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει δίωξη σε βάρος του ιδρυτή του ενοχλητικού ιστότοπου «Wikileaks» για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων. 

Του αφαιρέθηκε η υπηκοότητα του Ισημερινού

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Χοσέ Βαλένσια ανακοίνωσε ότι αφαιρέθηκε η υπηκοότητα που είχε χορηγηθεί στον Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την αφαίρεση της διπλωματικής του ασυλίας.

«Η χορήγηση της υπηκοότητας του Ισημερινού ήρθη χθες με εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών, μετά την διαπίστωση πλήθους ανωμαλιών της διαδικασίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.