iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Πέπλος μυστηρίου
με τα πυρομαχικά
στη Λέρο


Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η υπόθεση της εξαφάνισης πυρομαχικών από την αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο -η οποία έχει μπει σε «καραντίνα» - ενώ οι έρευνες συνεχίζονται με τη συμμετοχή και της Αντιτρομοκρατικής.

Στο «χαμένο» υλικό περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, φορητά αντιαρματικά όπλα, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, νάρκες, σφαίρες και βραδύκαυστο φυτίλι. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε επειδή ανέλαβε νέος υπεύθυνος αποθήκης.

Οι περισσότεροι ευελπιστούν ότι πρόκειται για κάποιο «αθώο» - αλλά σοβαρό – λάθος στην νεότερη καταμέτρηση ή στον τελευταίο έλεγχο που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ πάντως, το πρόβλημα είναι ότι οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πότε έγινε η αρχική συγκεντρωτική απογραφή του περιεχομένου της αποθήκης. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να γίνει σύγκριση των καταμετρήσεων με μία βάση δεδομένων που θα φανερώνει οριστικά πότε προέκυψε το πρόβλημα. Ταυτόχρονα διεξάγονται έρευνες σε αποθήκες σε άλλες μονάδες των Δωδεκανήσων, ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για μη καταγεγραμμένη μεταφορά.
Το πιο «ακραίο» σενάριο που προκαλεί ανησυχία, είναι να πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και μάλιστα με «άρωμα» τρομοκρατίας καθώς στο παρελθόν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η 17Ν είχαν προχωρήσει σε κλοπές από στρατόπεδα (Συκούριο Λάρισας) ακόμη και από το Πολεμικό Μουσείο. Με ένα από εκείνα τα κλαπέντα όπλα είχε γίνει η απόπειρα κατά του Γ. Παλαιοκρασσά στο Σύνταγμα, όπου έχασε τη ζωή του ο Θάνος Αξαρλιάν.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ασφαλείας στην μονάδα είναι ιδιαίτερα αυστηρά: Η αποθήκη έχει τρεις κλειδαριές, που ανοίγουν με κλειδιά του διοικητή, του αξιωματικού ασφαλείας ή του αποθηκάριου, ενώ η πρόσβαση ελέγχεται επίσης από κάμερες και αισθητήρες.

Διά παν ενδεχόμενο πάντως, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίες εστιάζουν στο ενδεχόμενο κλοπής εκ των έσω. Για τον λόγο αυτό εξετάζονται σε βάθος διετίας 10 άτομα που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου, ενώ δεν αποκλείεται να μελετηθούν κι άλλα πρόσωπα.