iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

''Ηφαίστειο εν
ενεργεία'' ξανά
το μεταναστευτικό


Η σκέψη επανάληψης έκρηξης των μεταναστευτικών ροών όπως το 2015, στοιχειώνει Βερολίνο και Παρίσι, εξ ου και η ΕΕ σπεύδει να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ – η οποία πλήρωσε το τίμημα εκλογικά το 2015 – σε συνεννόηση με τον Εμανουέλ Μακρόν στέλνουν εσπευσμένα τους υπουργού Εσωτερικών τους σε Αθήνα και Αγκυρα.

Έτσι, σύντομα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ και της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ θα επισκεφθούν Άγκυρα και Αθήνα, μαζί με τον απερχόμενο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς η πρωτοβουλία έχει ευρωπαϊκό μανδύα.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι δύο υπουργοί προτίθενται να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία ότι δεν εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το μεταναστευτικό. Παράλληλα, ωστόσο, θα ασκήσουν πιέσεις και στην ελληνική πλευρά, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προέταξε το μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης και υπογραμμίζοντας προς τους Ευρωπαίους εταίρους το «προφανές»: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον».