iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Μείγμα ιών της
γρίπης προβληματίζει
τους γιατρούς


Δυνατό αλλά και απρόβλεπτο «κοκτέιλ» με ιούς της εποχικής γρίπης κυκλοφορεί στην Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχία και κρατώντας σε εγρήγορση τους ειδικούς και τα υγειονομικά συστήματα.

Η μέχρι τώρα δραστηριότητα της εποχικής γρίπης χαρακτηρίζεται χαμηλή προς μέτρια στις χώρες της Γηραιάς ηπείρου, ωστόσο οι αρμόδιοι βλέπουν μέσα στο «κοκτέιλ» των τύπων της γρίπης -Α(Η1Ν1), Α(Η3Ν2) και Β- ένα μείγμα που μπορεί να συντελέσει σε υψηλή θνησιμότητα, κυρίως των ηλικιωμένων ασθενών, και σε μεγάλη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Πυξίδα για τους ειδικούς στην Ευρώπη αποτελούν κι εφέτος τα δεδομένα από την κυκλοφορία του ιού της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο. Εκεί η περίοδος εποχικής έξαρσης της γρίπης ήταν μέτρια προς σοβαρή. Σε ποσοστό 60% επικράτησε η γρίπη τύπου Α έναντι της γρίπης Β (40%), και από τα περιστατικά αυτά σχεδόν το 60% ήταν γρίπη τύπου Α (Η3Ν2).

Στην Ελλάδα η δραστηριότητα της γρίπης χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) πολύ χαμηλή ακόμη, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, αλλά και η ευαισθητοποίηση του κόσμου αναφορικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, όπως αποτυπώθηκε και στη μεγάλη διάθεση των εμβολίων. Εφέτος διατέθηκαν 2,6 εκατ. εμβόλια, έναντι 2,1 εκατ. εμβολίων που είχαν διατεθεί κατά την περίοδο γρίπης Οκτώβριος 2018- Μάιος 2019.

Από τον περασμένο Οκτώβριο που έχει ενεργοποιηθεί η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης στη χώρα μας, και μέχρι την περασμένη Κυριακή 22 Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί τέσσερα σοβαρά περιστατικά γρίπης, εκ των οποίων το ένα ήταν θανατηφόρο. Και στις τέσσερις περιπτώσεις – η μία αφορούσε σε παιδί ηλικίας 9 χρόνων- οι ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, δίνοντας μάχη για τη ζωή τους. Τόσο το -πρώτο για εφέτος- θύμα της γρίπης, ένας 61χρονος, όσο και οι άλλοι ασθενείς δεν είχαν εμβολιαστεί, παρότι λόγω του ιστορικού της υγείας τους συγκαταλέγονταν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες ο εμβολιασμός επιβάλλεται.