iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Το περπάτημα
δίνει μακροζωία
και υγεία


Τα οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας είναι αναμφισβήτητα.

Το λίγο είναι καλύτερο από το καθόλου και όλοι πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Ακόμη και αν έχετε καθιστική ζωή για χρόνια, σήμερα είναι η ημέρα που μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε υγιείς αλλαγές στη ζωή σας. Μπορείτε να «ενεργοποιηθείτε» με πολλούς τρόπους, αλλά το περπάτημα είναι από τους πιο εύκολους! Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ασφαλές, εύκολο να το ξεκινήσεις και να το συνεχίσεις με χαμηλό ή χωρίς κόστος. Δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες ή εξοπλισμό. Μια τόσο απλή δραστηριότητα έχει τόσα πολλά οφέλη.

Κίνητρο μακροζωίας

Είναι αλήθεια ότι τα 70 είναι τα νέα 60... αλλά μόνο αν είσαι υγιής. Οι άνθρωποι που είναι σωματικά δραστήριοι και διατηρούν υγιές βάρος ζουν περίπου επτά χρόνια περισσότερο από τους σωματικά αδρανείς και παχύσαρκους. Αυτά τα επιπλέον χρόνια είναι γενικά υγιέστερα χρόνια! Η διατήρηση της φυσικής δραστηριότητας βοηθά στην καθυστέρηση ή την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση. Οι σωματικά δραστήριοι ενήλικες διατηρούν την ποιότητα ζωής τους και την ανεξαρτησία τους, καθώς μεγαλώνουν. Για κάθε ώρα γρήγορου περπατήματος, το προσδόκιμο ζωής για μερικούς ανθρώπους μπορεί να αυξηθεί κατά δύο ώρες. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα. Αν τα 150 λεπτά σάς ακούγονται πολλά, θυμηθείτε ότι ακόμα και σύντομα χρονικά διαστήματα περπατήματος μέσα στην εβδομάδα μπορούν να αθροιστούν, για να επιτευχθεί ο στόχος. Αν ακολουθήσετε τη σύσταση, ένας λογικός στόχος είναι να περπατάτε γρήγορα για 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το περπάτημα για 30 λεπτά κάθε φορά είναι δύσκολο να χωρέσει στο πρόγραμμά σας, μπορείτε να το σπάσετε σε τρία 10λεπτα ή δύο 15λεπτα την ημέρα. Είναι καλή ιδέα να «απλώσετε» τη δραστηριότητα σε όλη την εβδομάδα και να περπατήσετε τουλάχιστον 10 λεπτά τη φορά.

Με τα 150 λεπτά ανά εβδομάδα, θα μπορείτε: 

• Να σκέφτεστε καλύτερα, να αισθάνεστε καλύτερα και να κοιμάστε καλύτερα • Να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη και διάφορων ειδών καρκίνου • Να βελτιώσετε την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα • Να αυξήσετε την ενέργεια και την αντοχή σας • Να βελτιώσετε την πνευματική και συναισθηματική σας ευεξία και να μειώσετε τον κίνδυνο κατάθλιψης • Να βελτιώσετε τη μνήμη και μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας • Να ενισχύσετε τη δύναμη των οστών και μειώσετε τον κίνδυνο οστεοπόρωσης • Να αποτρέψετε την αύξηση βάρους. Απλά περπάτα! Ίσως να μην είστε σωματικά δραστήριοι για καιρό. Κανένα πρόβλημα! Απλά ξεκινήστε. Δεν είναι «όλα ή τίποτα»! Είναι «βήμα προς βήμα»! Ακόμα κι αν είστε ήδη ενεργοί, μπορείτε να βρείτε τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα βήματα στη μέρα σας: • Πιάστε το λουρί και βγάλτε το σκυλί έξω για μια βόλτα • Περπατήστε με τα παιδιά στο πάρκο ή στην παιδική χαρά • Παρκάρετε λίγο πιο μακριά από την είσοδο στο χώρο εργασίας σας, το σχολείο, το μπακάλικο, τα εστιατόρια κ.λπ.  • Ανεβείτε με τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα, ακόμα και αν πρόκειται για έναν ή δύο ορόφους • Περπατήστε προς ένα κοντινό εστιατόριο για μεσημεριανό ή δείπνο αντί να πάρετε το αυτοκίνητο • Μάθετε τα νέα ενός φίλου σας, περπατώντας γύρω από το τετράγωνο την ώρα που συνομιλείτε στο τηλέφωνο.

Μπορείτε να περπατήσετε σε ζωηρό ρυθμό και να ιδρώσετε, σε υπαίθριο ή κλειστό χώρο και χωρίς κανέναν ειδικό εξοπλισμό. Ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια είναι πιθανώς το μόνο που χρειάζεστε. Το κλειδί για μια καλή προπόνηση με γρήγορο περπάτημα είναι να διατηρήσετε ένα ρυθμό που να «προκαλεί» την καρδιά και τους πνεύμονες σας, αλλά όχι τόσο σκληρά, ώστε να καταλήξετε να ασθμαίνετε πολύ σύντομα. 

Το περπάτημα στα πεζοδρόμια είναι καλύτερο, αλλά αν πρέπει να περπατήσετε στο δρόμο, επιλέξτε δρόμους με χαμηλότερα όρια ταχύτητας και βεβαιωθείτε ότι οι οδηγοί μπορούν να σας δουν. • Να γνωρίζετε τη γειτονιά. • Να μένετε ενωμένοι. Περπατήστε με ένα συνεργάτη ή σε μία ομάδα. Ή φέρτε το σκυλί σας μαζί· θα είστε και οι δυο υγιέστεροι. • Να ακούτε το σώμα σας. Αν έχετε πόνο στα πόδια, στο γόνατο, στο ισχίο ή στην πλάτη όταν περπατάτε, σταματήστε. Ελέγξτε το με το γιατρό σας για να μάθετε την αιτία. Μπορεί να χρειάζεστε διαφορετικά παπούτσια ή άλλη μορφή άσκησης, όπως ποδηλασία ή κολύμπι. Αλλά μην τα παρατήσετε! Βρείτε τη δραστηριότητα που σας ταιριάζει.

Επιστημονική επιμέλεια: Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός οικογενειακός ιατρός, αν. αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ  Γραφείο Τύπου ΕΔΟΕΑΠ