iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Στον δρόμο οι 140
ηλικιωμένοι του
Γηροκομείου Αθηνών;


Κραυγή απόγνωσης από τους εργαζόμενους στο Γηροκομείο Αθηνών, καθώς όπως αναφέρουν σε ψήφισμά τους το Γηροκομείο σε κατάσταση ανάγκης και ένα βήμα πριν την αναστολή της λειτουργίας του.

Ακολουθεί αναλυτικά το ψήφισμα των εργαζομένων:

«Το φιλανθρωπικό σωματείο Ελεήμων Εταιρία Αθηνών-Γεροκομείο Πτωχοκομείο ιδρύθηκε το έτος 1864 και έκτοτε αδιάκοπα προσφέρει τις υπηρεσίες του σύμφωνα με το καταστατικό του, προς κάθε αναξιοπαθούντα.

Ειδικότερα στην τρίτη ηλικία, απαλύνει με την φιλανθρωπική προσφορά του τον πόνο πολλών γενεών Ελλήνων από πολλές αιτίες ( διωγμοί, πόλεμοι, κατοχή, πείνα, εμφύλιο) όπως καταγράφεται στην ιστορία μας, συμπορεύεται με το έθνος μας αλλά σε αντίθεση με πολλές αξίες που χάθηκαν αποτελεί σημείο σταθερό ανά τα έτη αναμφισβήτητο.

Το σωματείο, είναι μη κερδοσκοπικό, ΝΠΙΔ, το οποίο δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, αναπληρώνει μάλιστα αυτό στην άσκηση του κοινωνικού του έργου ή από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο φορέα, ούτε αμέσως, ούτε εμμέσως δεν επιδοτείται από άλλη πηγή, δεν μετέχει σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων και από την ΕΕ και δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα κανενός είδους οικονομική ενίσχυση και επιχορήγηση από το κράτος πλην του μεσημεριανού φαγητού από το δημοτικό βρεφοκομείο πέντε ημέρες την εβδομάδες εκτός Αυγούστου και σχολικών αργιών.

Σύμφωνα με το καταστατικό του τα έσοδά του προέρχονται από τις συνδρομές των μελών τα έσοδα από τα τροφεία, δωρεές κληρονομιές, εισπράξεις των Ιερών Ναών, αξιοποίηση των πόρων και της περιουσίας την μίσθωση – πώληση ακινήτων και τα τροφεία όσων από τους ηλικιωμένους δύνανται να πληρώνουν συμβολικό μέρος εκ του συνολικού κόστους διαβίωσής τους. Εξ αυτών μόνο η αξιοποίηση της περιουσίας κυρίως η σύναψη μισθώσεων αποτελεί ουσιαστική πηγή εσόδων για το Γηροκομείο, και μάλιστα νέων μισθώσεων, αφού τα μισθώματα από υπάρχουσες μισθώσεις έχουν κατασχεθεί εις χείρας τρίτων από ιδιώτες και το Δημόσιο.

Σημειώνουμε ότι με την ισχύουσα από το 2005 νομοθεσία χρηματοδότηση μπορεί να δοθεί μόνο στα ειδικώς αναγνωρισμένα σωματεία.

Ο Πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΔΣ της ΕΕΑ, και τα υπόλοιπα μέλη του, άμισθοι όλοι προσπαθούν σε δύσκολους καιρούς και ως προσωρινή διοίκηση να κρατήσουν ανοιχτό το Γηροκομείο, όταν αυτό από παντού βάλλεται μη εξαιρουμένης της πολιτείας και των οργάνων της δια της επιβολής φόρων ως να είναι επιχείρηση κερδοσκοπική ,κλπ. ενώ δεν εξαιρείται ούτε από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Εποπτεύουσες αρχές της λειτουργίας του είναι α). Το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει αρμοδιότητα για όλα τα οικονομικά θέματα του Γηροκομείου Αθηνών και από το οποίο διορίζονται και οι Επιθεωρητές που διεξάγουν τους ελέγχους και καθολικό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο και έλεγχο επί των κληροδοτημάτων β). Το Υπουργείο Υγείας για την παροχή υπηρεσιών στους ηλικιωμένους, την πληρότητα και καταλληλότητα και ποιότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων και της κατάρτισης και καταλληλότητας ανά ειδικότητα των εργαζομένων μας λόγω της παροχής υπηρεσιών και υγείας , η Περιφέρεια για τα κληροδοτήματα, την παροχή αδειών λειτουργίας στις εγκαταστάσεις μας κλπ., το Υπουργείο Εργασίας λόγω των εργαζομένων σ` αυτό, και από το 2011 μετά την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στους Δήμους και ο Δήμος Αθηναίων όσον αφορά το κομμάτι των προϋπολογισμών και μόνον αυτό όπως ρητά αναφέρει το άρθρο 94 του 3852/2010, ή και όσον αφορά τον έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.

Το Γηροκομείο Αθηνών δεν ασκεί εμπορική δραστηριότητα αφού αυτή απαγορεύεται και από την νομική του υπόσταση και εκ του γεγονότος ότι η είσπραξη τροφείων γίνεται ή μπορεί να επιδιωχθεί μόνο από το 65% του συνόλου των τροφίμων ( που είναι χαμηλοσυνταξιούχοι) αφού το υπόλοιπο 35% είναι τελείως άποροι. Στον παρόντα χρόνο φιλοξενούνται 140 ηλικιωμένοι και προσφέρουν υπηρεσίες 90 εργαζόμενοι σε διάφορες ειδικότητες. Στο Γηροκομείο Αθηνών σήμερα διαβιούν εν συνόλω 140 ηλικιωμένοι.