iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Πώς ετοιμάζεται η
Ελλάδα για τη
''φάση 2'' του κορωνοιού


Η χώρα βρίσκεται ακόμη στη λεγόμενη φάση 1, δηλαδή υπάρχει ελεγχόμενη μετάδοση του κορωνοιού σημειώνει ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν εγκαίρως τα πρώτα κρούσματα και ξεκίνησε η επιχείρηση της ιχνηλάτησης, του ελέγχου δηλαδή των στενών επαφών που είχαν και τον κίνδυνο της μετάδοσης. Συνολικά, έχουν εντοπιστεί τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα και τρία με δευτερογενή μετάδοση. Έχουν ιχνηλατηθεί 270 άνθρωποι και έχουν ελεγχθεί 571 δείγματα.

Στη φάση 2 καταγράφεται περισσότερη μετάδοση, ενώ υπάρχουν και άλλες δύο φάσεις 3 και 4, όπου διαδοχικά αυξάνεται η μετάδοση στον πληθυσμό. «Βλέπεις, για παράδειγμα, όχι τις μικρές εξάρσεις που είδαμε, ας πούμε το να κολλάει ο ασθενής που ήρθε από την Ιταλία το παιδάκι του ή το συνάδελφό του, το φίλο ή τη φίλη του. Είναι σενάρια στα οποία βλέπεις περισσότερη μετάδοση, πιο εκτεταμένη. Και εκεί δεν σταματάς την προσπάθεια ανίχνευσης των επαφών και να τους περιορίσεις. Αλλά εκεί λαμβάνεις και άλλα μέτρα» είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Το κύριο μέτρο της επόμενης φάσης θα είναι η διαφορά στη διαχείριση των κρουσμάτων. Σύμφωνα πάντοτε με όσα ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, όσοι έχουν ελαφρά συμπτώματα θα μένουν σπίτι τους, όπως μένουν και τώρα για την γρίπη, ενώ μόνο τα σοβαρά περιστατικά θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

Αυτό σημαίνει πως «αχρηστεύονται» οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης. «Οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης έχουν τη σημασία τους αυτή τη στιγμή στη χώρα, στα μεμονωμένα σποραδικά περιστατικά που αντιμετωπίζουμε» εξήγησε ο ειδικός. Το σύστημα υγείας για να καλύψει τα σοβαρά περιστατικά θα πρέπει να διαθέτει θαλάμους μονώσεως ή ειδικούς χώρους, στους οποίους θα απομονώνονται πολλαπλά περιστατικά ασθενών μαζί – ένα μοντέλο νοσηλείας που ακολουθήθηκε εφέτος σε πολλά νοσοκομεία της χώρας για τη γρίπη. Υπήρχαν ειδικοί θάλαμοι γρίπης για να μην «περάσει» η γρίπη από τους νοσηλευόμενους με γρίπη, στους υπόλοιπους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Παράλληλα, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχουν λάβει οδηγίες για να έχουν ειδικό χώρο διαλογής για περιστατικά που είναι ύποπτα, ώστε να ανιχνευθούν εγκαίρως και να μην υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μεσα στο νοσοκομείο.

Έχει ήδη γίνει πρόβλεψη για τη διάθεση, σε συνεργασία πάντα με ιδιωτικά θεραπευτήρια, κάποιων κλινών, ιδιαίτερα κλινών ΜΕΘ, αν και εφόσον χρειαστεί.

Έχει προβλεφθεί η λειτουργία νοσοκομείων στη χώρα για να νοσηλεύσουν έναν αρχικό αριθμό περιστατικών, που μπορεί να είναι κάποιες δημόσιες δομές υγείας που θα παραχωρηθούν αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με κορωνοϊό.

Τέλος, ο ειδικός διαβεβαίωσε πως υπάρχει διαθέσιμη και θεραπεία για την πιθανή δεύτερη και πιο βαριά φάση της επιδημίας. «Ο συνδυασμός φαρμάκων που έχει προκριθεί ως ο καλύτερος υπάρχει στην Ελλάδα σε αποθήκευση στα Νοσοκομεία Αναφοράς και σε άλλα νοσοκομεία, εφόσον αυτά χρειαστούν. Αυτός ο συνδυασμός φαρμάκων θα συζητηθεί και από ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων, υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, τον κ. Γαργαλιάνο, θα συζητηθεί άμεσα και θα δοθούν θεραπευτικές οδηγίες» είπε ο κ. Τσιόδρας. Η θεραπεία θα αφορά τους ασθενείς των ευπαθών ομάδων, που, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα από την πορεία της νόσου στην Κίνα και σε άλλες χώρες, πιθανόν να χρειάζονται έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει πως η επίπτωση της νόσου που προκαλεί ο ιός Cοvid -19 είναι μεγάλη σε όσους πάσχουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, από σακχαρώδη διαβήτη, από υπέρταση και άλλα χρόνια νοσήματα.