iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Γιώργος Φραντζεσκάκης:
Ολοκληρωτική απόφαση η
απαγόρευση κολύμβησης


Με αναρτησή του στο fb ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Φραντζεσκάκης καυτηριάζει την απόφαση για απαγόρευση της κολύμβησης.

Τι σημαίνει η απαγόρευση κολύμβησης σε ολόκληρη την επικράτεια, ακόμα και κατά μόνας - ακόμα και σε απομονωμένες περιοχές;

Τρία πράγματα:

Αποδοχή της αποτυχίας στοχευμένων μέτρων. Όταν ένα καθεστώς (ας πούμε «κυβέρνηση» για να μη στραβώνετε, οι κρατιστές) αδυνατεί να αξιολογήσει περιπτωσιολογικά, ομαδοποιεί. Όταν αποτυγχάνει και στην ομαδοποίηση, επιβάλλει ολοκληρωτικές αποφάσεις.
Τα φορολογικά «τεκμήρια» είναι μια τέτοια στρατηγική. Που, πλέον, φαντάζει, συγκριτικά, ανώδυνη...

Ολίσθηση στην κατάσταση που περιγράφηκε, πολύ γλαφυρά, στο «Πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ» (πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Αύγουστος 1971).
Στο πείραμα αυτό, επιχειρήθηκε να μελετηθεί το ψυχολογικό απότοκο της άσκησης απόλυτης εξουσίας επί υποκειμένων με μηδενικά δικαιώματα. Το πείραμα διακόπηκε βίαια μετά από μόλις πέντε ημέρες, όταν οι «εξουσιαστές» (απλοί εθελοντές φοιτητές) μεταμορφώθηκαν σχεδόν ακαριαία σε σαδιστικά τέρατα.

Απόλυτη άγνοια διαχείρισης ενός πληθυσμού σε κατάσταση έντονου στρες. Η ανορθολογική απαγόρευση κάθε διεξόδου, ειδικά εκείνων που, ο εμβριθέστερος επιστήμων δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί βρίσκονται στη λίστα με τα «μη», θα μας οδηγήσει να αμφισβητήσουμε, είτε τη δική μας διανοητική υγεία, είτε του νομοθέτη.

Διαλέγω απ’ ευθείας το δεύτερο.