iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Ελπίδα τα τεστ
ανίχνευσης για έξοδο
από τα μέτρα


Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος επισημαίνει ότι μέχρι τώρα η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν υποστηρίξει το ερευνητικό έργο των φαρμακοβιομηχανιών για τεστ ταχείας ανίχνευσης και έχουν εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα για ταχύτερη απόκτησή τους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, θα μείνουν πίσω χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου τα τεστ για τον κορωνοϊό είναι επειγόντως αναγκαία.

Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος, αν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια, θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά σημεία (της Ευρώπης), γεγονός που θα επέτρεπε μια ευρεία διανομή. Τα τεστ και τα εμβόλια, τα οποία θα αποκτούσαν κρατικοί ή ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μετατρέπονταν κατ' αυτόν τον τρόπο σε «δημόσια αγαθά», τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν περαιτέρω, καταλήγει ο καθηγητής του LSE.

Αυτό σημαίνει ότι τον Μάιο θα είναι δυνατόν να γίνονται μαζικά τεστ ανοσίας, ώστε η κοινωνία να ''πάρει ανάσα'' από το άγχος και να διευκολυνθεί η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και φυσικά να ξανανοίξει η αγορά.

Το ερώτημα είναι πού θα γίνονται τα τεστ και αν θα παρέχεται και κάποιο ειδικό πιστοποιητικό. Όλα αυτά όμως αργούν ακόμη...