iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Πρόστιμο 150 ευρώ
σε όποιον δεν
φοράει μάσκα!


Συγνώμη, αλλά καταλάβατε ότι όποιος δεν φοράει μάσκα στα μέσα μεταφοράς, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα ιατρεία και άλλους κλειστούς χώρους θα πληρώνει πρόστιμο 150 ευρώ?

Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr έχει θίξει δημοσιογραφικά το σοβαρό (και ύποπτο) ζήτημα με τις μάσκες εδώ και αρκετές ημέρες. Στην αρχή οι ειδικοί (συμπεριλαμβανομένου και του καθηγητή Τσιόδρα) μας έλεγαν ότι είναι επικίνδυνο (!) να φοράμε μάσκες αν δεν είμαστε ασθενείς. Και τώρα έγινε υποχρεωτικό και μάλιστα με πρόστιμο 150 ευρώ για όλους! Ποιά είναι η αλήθεια τελικά?

Την επιβολή προστίμου σε όσους δεν τηρούν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους ανακοίνωσε ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης. «Όπου (σ.σ. η χρήση μάσκας) είναι υποχρεωτική, ναι», απάντησε ο ίδιος σε σχετικό ερώτημα. «Θεωρούμε ότι εκεί η κοινωνική συνείδηση, ο αυτοέλεγχος του κάθε πολίτη θα οδηγήσουν σε συμμόρφωση. Πρόκειται άλλωστε για την υγεία του καθενός, και για την υγεία του κοινωνικού συνόλου», πρόσθεσε.

Αλλά το σοβαρότερο είναι ότι η μάσκα μιας χρήσης κοστίζει ενάμισι ευρώ. Πόσες μάσκες πρέπει να αγοράζουμε την ημέρα? Δηλαδή δύο φορές να πάμε και να έρθουμε με το λεωφορείο, το τρόλευ, τον ηλεκτρικό και το μετρό, μία ή δύο να μπούμε σε άλλον κλειστό χώρο σύνολο τέσσερις. Δηλαδή 6 ευρώ την ημέρα επί 25 ημέρες (ας αφήσουμε έξω τα Σαββατοκύριακα) 150 ευρώ τον μήνα μόνο για μάσκες για ανέργους, μισθωτούς των 600 ευρώ ή εκ περιτροπής των 300 ευρώ? 

Η λέξη είναι ντροπή. Δεν θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό ''ειδικού σκοπού'' και να διανέμεται δωρεάν. Ενάμισι ευρώ ένα κομματάκι χαρτόπανο και ένα λαστιχάκι. Αισχροκέρδεια με τις ευλογίες του κράτους. Και πρόστιμο στους ''παραβάτες''...

Αντί λοιπόν να ρίξουν όλη την αστυνομία στους δρόμους για πρόστιμα, καλύτερα να δώσουν εποχική δουλειά σε νέους ανέργους να μοιράζουν δωρεάν μάσκες παντού. Διπλό καλό!