iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 10 Μαΐου 2024

''Γκρεμίζονται'' οι βάσεις
εισαγωγής στα
Πανεπιστήμια και ΤΕΙ


Με το βλέμμα στραμμένο στην Δευτέρα, τελική ημέρα της οριστικοποίησης των Μηχανογραφικών Δελτίων, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον «γρίφο» του μηχανογραφικού, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη θέση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Στην «ταυτότητα» των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων καταγράφεται ότι σχεδόν οι μισοί μαθητές «έπεσαν» κάτω από τη βάση. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Βιολογία και Χημεία φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τους υποψηφίους ενώ σε όλα τα επιστημονικά πεδία λείπουν οι μεσαίες βαθμολογίες.

Με μία πιο προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι σχεδόν οι μισοί από τους υποψήφιους (ποσοστό 42,4%) από το 1ο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών έγραψε κάτω από τη βάση και περίπου το 37% των υποψηφίων του 2ου πεδίου των θετικών σπουδών έγραψε για βαθμολογίες κάτω από τη βάση.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 35,7% των υποψηφίων των επιστημών υγείας και το περίπου 50% των υποψηφίων για τις οικονομικές σπουδές του 4ου επιστημονικού πεδίου, συγκέντρωσε λιγότερες από 10.000 μονάδες.

Στον αντίποδα τα άριστα γραπτά ήταν εφέτος ελάχιστα . Ενδεικτικό του νέου «τοπίου» που έχει δημιουργηθεί είναι ότι κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε πάνω από 19.750 μονάδες, .ενώ από 19.000 έως 19.749 μονάδες συγκέντρωσαν 131 υποψήφιοι Πέρυσι στην Βιολογία αρίστευσε το 16,5% και εφέτος το 6,5%.Χαρακτηριστικό του φετινού «χάρτη» των Πανελλαδικών είναι η έλλειψη μεσαίων βαθμολογιών επίπτωση από τον κορωνοιό, όπου οι καλοί μαθητές προετοιμάστηκαν και οι μέτριοι επηρεάστηκαν από την κατάσταση.

Σε ότι αφορά στην πορεία των βάσεων αναμένεται πτώση παντού ακόμα και στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές. Σταθερότητα προκύπτει μόνο στις σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου ενώ οι περιζήτητες Νομικές σχολές αναμένεται να έχουν μία μικρή πτωτική πορεία. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι βάσεις σημειώνουν πτωτική πορεία. Η πτωτική πορεία αναμένεται να σημειωθεί στο σύνολο των σχολών του 1ου, 2ου και 3ου πεδίου ενώ στο 4ο πεδίο εκτιμάται ότι θα υπάρχουν αυξομειώσεις.

ΠΗΓΗ protothema.gr