iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Κρίσιμη η
σημερινή ημέρα
για το Αιγαίο


Τις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο παρακολουθεί με προσοχή η Αθήνα, μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής NAVTEX στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Από χθες το μεσημέρι βγήκαν στο Αιγαίο 19 τουρκικά πολεμικά πλοία θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού το ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Η Αγκυρα παρά τις προειδοποιήσεις δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και χθες το βράδυ, υπήρξαν πληροφορίες πως τα 19 τουρκικά πολεμικά πλοία κινούνταν προς την Αττάλεια, όπου και έχει ναυλοχήσει το ωκεανογραφικό πλοίο «Oruc Reis».

Η τουρκική πλευρά δεν έχει δώσει προς το παρόν στίγμα για το αν τα τουρκικά πολεμικά βρίσκονται στο λιμάνι της Αττάλειας, κάτι που αναμενόταν να γίνει μέσα στη νύχτα. Το επόμενο βήμα θα είναι μετά από 24 ώρες περίπου, όταν αναμένεται να πλεύσει το ωκεανογραφικό πλοίο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά ελπίζει πως θα αποφευχθεί.

 

Το τουρκικό κομβόι αποτελείται από τορπιλακάτους, κορβέτες, φρεγάτες και υποβρύχια. Τα 19 τουρκικά πλοία κατά τη διάρκεια της νύχτας έπλεαν κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας και όχι πάση δυνάμει, ενώ τα πληρώματα δοκιμάζονται και από τις καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ. Κατά πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, άλλα δέκα περίπου τουρκικά πολεμικά πλέουν κοντά στις ακτές της Τουρκίας απέναντι από Λέσβο και Σάμο.