iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Τρίτη σε διαφθορά
η Ελλάδα στην
Ευρωπαική Ένωση


Στην τρίτη θέση στις έρευνες που διεξήγαγαν οι αδιάφθοροι της Ε.Ε. βρίσκεται η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του OLAF, οι έρευνες αφορούν κυρίως στη χρήση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαχειρίζονται ή δαπανώνται συνολικά ή εν μέρει σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει απασχολήσει με 7 υποθέσεις, και βρίσκεται στην Τρίτη θέση, μετά τη Ρουμανία και την Ιταλία (11 και 9 υποθέσεις αντίστοιχα). 

Αναλυτικά, για το 2019, οι έρευνες που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) αφορούσαν τη διερεύνηση σύνθετων περιπτώσεων απάτης που αφορούσαν μηχανήματα που αγοράστηκαν με τη χρήση κεφαλαίων της Ε.Ε. και «στημένες» διαδικασίες υποβολής προσφορών αλλά και σημαντικές κοινές τελωνειακές επιχειρήσεις που στοχεύουν καταναλωτικά αγαθά και τσιγάρα. Ένας αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων περιλαμβάνει έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον, σύμφωνα με την αυξημένη εστίαση της Ε.Ε. στις πράσινες και βιώσιμες πολιτικές. 

Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές τάσεις που αποκαλύφθηκαν από έρευνες της OLAF κατά τη διάρκεια του 2019 περιλαμβάνουν συνεννόηση και χειραγώγηση των συμβάσεων, διασυνοριακά συστήματα που καθιστούν δυσκολότερη την ανίχνευση, συχνή στόχευση έργων σε τρίτες χώρες για χρηματοδότηση λαθρεμπορίου και παραποίησης / απομίμησης σε σύνθετα διασυνοριακά δίκτυα.